FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush traži obnovu kontroverznog zakona protiv terorista

WASHINGTON,9. lipnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushzatražio je u četvrtak da se produži rok za Patriotski zakon protivterorista za koji mnogi misle da ugrožava građanske slobode uAmerici.
WASHINGTON,9. lipnja 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush zatražio je u četvrtak da se produži rok za Patriotski zakon protiv terorista za koji mnogi misle da ugrožava građanske slobode u Americi.

Patriotski zakon usvojen je nekoliko tjedana nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. kako bi omogućio hvatanje terorista i sprječavanje novih napada. Dijelovi zakona kojim su povećane ovlasti savezne policije FBI u tajnom pretraživanju i praćenju u okviru istraga vrijede do kraja godine.

Govoreći u policijskoj akademiji u Columbusu u Ohiu Bush je zatražio da američki Kongres prihvati 16 odredbi Patriotskog zakona koje vrijede do kraja 2005.

Bush je rekao da teroristička prijetnja Sjedinjenim Državama neće prestati krajem godine, te da ne bi trebale prestati vrijediti ni ključne odredbe Patriotskog zakona.

"Patriotski zakon je bio jasan, promišljen odgovor zemlje u ratu", rekao je Bush.

Argumentirajući svoj zahtjev Bush je rekao da je Patriotski zakon bio ključan u podizanju optužnica protiv više od 400 osoba osumnjičenih za terorizam, a da je više od polovice njih i osuđeno.

On je kazao kako je zakon pomogao u razotkrivanju terorističkih ćelija u četiri američke savezne države, New Yorku, Oregonu, Virginiji i na Floridi.

Američki predsjednik je odbacio prigovore skupina za zaštitu građanskih sloboda koje tvrde da tajno pretraživanje kuća i ureda pojedinaca te prikupljanje podataka o njima ugrožava građane koji poštuju zakon.

"Patriotski zakon nije smanjio američke slobode. Patriotski zakon je pomogao da se američke slobode obrane", rekao je Bush.

Bush je posebno istaknuo primjer vozača kamiona iz Columbusa Iymana Farisa koji je 2003. proglašen krivim nakon što je priznao svoje veze s al-Qaedom te da je planirao srušiti Brooklynski most u New Yorku i dignuti u zrak trgovački centar u Ohiu.

On je uhvaćen zahvaljujući Patriotskom zakonu čije odredbe dopuštaju razmjenu informacija između policije i obavještajnih službi, naveo je Bush.

Bush je posebno naglasio značaj odredbi koje omogućuju razmjenu informacija između obavještajaca i policije koje prije Patriotskog zakona nije bilo moguće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙