FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filipinski parlament počeo postupak opoziva predsjednice Arroyo

MANILA, 29. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Filipinski parlament pokrenuo jeu srijedu postupak za smjenjivanje predsjednice države Glorije Arroyozbog navodne prijevare na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, alise njegovi izgledi da uspije ocjenjuju slabim.
MANILA, 29. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Filipinski parlament pokrenuo je u srijedu postupak za smjenjivanje predsjednice države Glorije Arroyo zbog navodne prijevare na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, ali se njegovi izgledi da uspije ocjenjuju slabim.

Političku krizu na Filipinima uzrokovali su tonski zapisi na kojima ženski glas, koji se pripisuje predsjednici države, s članom izbornog povjerenstva razgovora o ishodu predsjedničkih izbora. Arroyo je izjavila da razgovor bio samo informativan i nije imao nikakva utjecaja izborne rezultate te naglasila da ne namjerava odstupiti jer nije učinila ništa protuzakonito.

Posebno parlamentarno povjerenstvo sada mora prvo odlučiti postoje li osnove za formalni proces opoziva. Ako odluka bude potvrdna, mora je potom prihvatiti trećina zastupnika u donjem domu parlamenta i zatim cijeli postupak seli u Senat koji ima odlučujuću ulogu u takvim zahtjevima.

U središtu odvojene afere je i suprug predsjednice Arroyo, Jose Miguel, kojeg se optužuje za mito i korupciju. Iako ništa od toga nije dokazano Arroyo je u srijedu izjavila da je njezin suprug dobrovoljno na neko vrijeme odlučio otići iz države tako da ništa ne može baciti sjenu na njezinu predsjedničku dužnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙