FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rus oslobođen iz Guantanama svjedoči o skrnavljenju Kurana

MOSKVA, 28. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Jedan od sedmorice ruskihdržavljana zarobljenih u Guantanamu i oslobođenih u veljači 2004.Ajrat Vahitov izjavio je u utorak da će tužiti Sjedinjene Države kakobi "javno priznale njegovu nedužnost" te da su zatočenici u tomzatvoru redovito ponižavani.
MOSKVA, 28. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Jedan od sedmorice ruskih državljana zarobljenih u Guantanamu i oslobođenih u veljači 2004. Ajrat Vahitov izjavio je u utorak da će tužiti Sjedinjene Države kako bi "javno priznale njegovu nedužnost" te da su zatočenici u tom zatvoru redovito ponižavani.

Američki su vojnici u Guantanamu pokušavali isprovocirati zatvorenike skrnaveći Kuran. "Pred našim su očima bacali Kuran u zahod", rekao je Vahitov navodeći da se to događalo redovito.

"Nije riječ o naknadi. Želim da Sjedinjene Države javno priznaju moju nedužnost", rekao je.

Bivši je zatvorenik, kako citira agencija Ria-Novosti, potvrdio da su zatvorenici otrovani plinom te da su stražari na njih puštali pse.

Vahitov, bivši imam iz Tatarstana, rekao je da će njegovu tužbu ispitati jedan američki građanski sud. On je Rusiju napustio u jesen 1999. bježeći od uhićenja početkom drugoga rusko-čečenskog rata i otišao u Tadžikistan. Nakon toga pridružio se Uzbekistanskom islamističkom pokretu čiji su članovi izbjegli u Afganistan. Tamo su ga uhitili talibani i odveli u zatvor u Kandaharu. Kad su američki vojnici stigli u Afganistan, Vahitov je prebačen u vojnu bazu Guantanamo.

U svibnju je Newseek objavio da su američki vojnici u Guantanamu u zahodsku školju bacili najmanje jedan primjerak Kurana kako bi prisilili zatvorenike da progovore. Ta je priča izazvala snažne prosvjede muslimanskih zemalja.

Početkom mjeseca američka je vojska opisala slučajeve u kojima su američki vojnici skrnavili Kuran u bazi Guantanamo na Kubi.

Sjedinjene Države drže oko 520 zatočenika iz više od 40 zemalja u logoru u zaljevu Guantanamo koji je otvoren u siječnju 2002. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙