FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Myers o Zarqawiju, Sadamu i Guantanamu

WASHINGTON, 29. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Načelnik američkog združenogstožera general Richard Mayers izjavio je u nedjelju da su SjedinjeneDržave sklone povjerovati tvrdnji jedne islamističke internet straniciprema kojoj je šef al-Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarqawi ranjen.
WASHINGTON, 29. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Načelnik američkog združenog stožera general Richard Mayers izjavio je u nedjelju da su Sjedinjene Države sklone povjerovati tvrdnji jedne islamističke internet stranici prema kojoj je šef al-Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarqawi ranjen.

"Vidjeli smo priopćenja na njihovoj internet stranici i navode da je Zarkawi ranjen", rekao je general Myers na tv-mreži Fox News. "Skloni smo vjerovati tim informacijama, ali za sada više od toga ne znamo", dodao je.

Informaciju o Zarkawijevu ranjavanju objavila je na svojoj internet stranici iračka al-Qaida.

Prema britanskom listu Sunday Times Abu Musab al-Zarqawi je otišao iz Iraka na hitnu medicinsku njegu u Iran nakon što je ranjen tijekom američkog zračnog napada. Teheran je demantirao tu informaciju.

Američki general Myers izjavio je također u nedjelju da su nedavno obavljene fotografije svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Husiena, od kojih je na jednoj u donjem rublju, "neprikladne" i naglasio kako je o tom slučaju pokrenuta istraga.

"Istraga još traje. Trebamo znati da je neprikladno raditi takve snimke", rekao je general Myers. Dodao je da Sjedinjene Države ne znaju tko je snimio te fotografije koje je prvi objavio britanski tabloid The Sun, a zatim i New York Post.

Objava fotografija izazvala je prosvjede muslimanskih i organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su ukazale na kršenje Ženevske konvencije o pravima zatvorenika. Fotografije prikazuju svrgnutog iračkog predsjednika u donjem rublju, kako pere veš ili dok se šeta po zatvorskom dvorištu.

U nastavku razgovora za televizijsku postaju Fox, Myers je ocijenio "apsolutno neodgovornim" izvješće Amnesty Internationala koje opisuje američki zatvor Guantanamo na Kubi kao gulag.

Myers je precizirao da je među 68.000 zatvorenika koje Sjedinjene Države imaju u Iraku, Afganistanu i Guantanamu otkriveno "100 slučajeva zlostavljanja" i da su odgovorni kažnjeni.

U svom godišnjem izvješću, objavljenom u srijedu, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International nazvala je zatvor u Gauntanamu "gulagom našeg doba". Tamo je zatočeno više stotina stranaca osumnjičenih za terorizam, većina bez podizanja optužbe, baš kao u nekadašnjim logorima u Sovjetskom Savezu, navodi AI.

"Mislim da je to potpuno neodgovorno", rekao je general Myers. "Mislim da ću im reći da pogledaju najčešće prihvaćenu definiciju za gulag". Dodao je da se američki vojnici u Guantanamu trude što humanije tretirati zatočenike.

Naglasio je da je tamošnjim zatvorenicima dostavljeno 1.300 primjeraka Kurana na 13 jezika i da se godišnje za "prehranu prikladnu muslimanima" potroši 2,5 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙