FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje 200. obljetnice bitke kod Trafalgara

LONDON, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Više od 160 brodova iz 35mornarica okupilo se u utorak ispred mornaričke baze u Portsmouthu najužnoj obali Engleske gdje će sudjelovati u svečanosti obilježavanja200. obljetnice bitke kod Trafalgara u kojoj je britanska flota, podvodstvom admirala Horatia Nelsona, pobijedila francusku i španjolsku itako zadobila premoć nad svjetskim morima.
LONDON, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Više od 160 brodova iz 35 mornarica okupilo se u utorak ispred mornaričke baze u Portsmouthu na južnoj obali Engleske gdje će sudjelovati u svečanosti obilježavanja 200. obljetnice bitke kod Trafalgara u kojoj je britanska flota, pod vodstvom admirala Horatia Nelsona, pobijedila francusku i španjolsku i tako zadobila premoć nad svjetskim morima.

Na svečanosti obilježavanja okupilo se i tridesetak jedrenjaka, 20 trgovačkih brodova i više od 10.000 privatnih brodica. Armada od 110 brodova među kojima je i francuski nuklearni nosač zrakoplova Charles de Gaulle sudjelovat će u šestodnevnim svečanostima posvećenima moru.

Nakon svečanosti koja se održava u srijedu oko 200.000 ljudi okupljat će se u Portsmouthu na festivalu mora od četvrtka do nedjelje.

Nakon parade brodova, najveće dosad organizirane u svijetu, koju će pratiti engleska kraljica Elizabetha II., dvije će flote "oponašati" slavnu bitku iz 19. stoljeća. No, obje će flote biti poznate kao crvena i plava flota, a ne po imenima zemalja, što je izazvalo nezadovoljstvo pra-pra-praunuke slavnoga admirala.

Organizatori su nastojali izbjeći optužbe za trijumfalizam, posebno sada kada su službeni London i Pariz u sporu oko budućnosti EU-a.

Anna Tribe (75) optužila je organizacijski odbor svečanosti da se previše trudi da ne uvrijedi nekoga od bivših neprijatelja.

"Ja sam protiv političke korektnosti. Jako sam protiv toga. Tako rade budale od nas", rekla je Anna Tribe.

"Mislim da je ideja da plavi igraju protiv crvenih vrlo glupa. Mislim da su Francuzi i Španjolci dovoljno odrasli da cijene to što smo mi pobijedili u toj bici", dodala je.

Britanska flota na čelu s admiralom Horatiom Nelsonom pobijedila je 21. listopada 1805. godine u bici kod Trafalgara (južna obala Španjolske) i time si osigurala premoć nad svjetskim morima.

Horatia Nelsona, koji je u prijašnjim bitkama već izgubio oko i ruku, ubio je francuski snajperist u toj epskoj bici. On je tada imao 47 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙