FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje 200. godišnjice bitke kod Trafalgara

LONDON, 25. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Ratni brodovi okupili su seu subotu ispred engleske obale u najvećoj mornaričkoj paradi koja ćese održati u utorak ispred kraljice Elizabethe II, a u sklopu nizasvečanosti organiziranih povodom obilježavanja 200. obljetnice bitkekod Trafalgara.
LONDON, 25. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Ratni brodovi okupili su se u subotu ispred engleske obale u najvećoj mornaričkoj paradi koja će se održati u utorak ispred kraljice Elizabethe II, a u sklopu niza svečanosti organiziranih povodom obilježavanja 200. obljetnice bitke kod Trafalgara.

Do nedjelje navečer okupit će se ukupno 156 brodova iz više od 40 mornarica ispred mornaričke baze Portsmouth kako bi sudjelovali na svečanosti obilježavanja pobjede admirala Horatia Nelsona nad francuskom i španjolskom flotom 21. listopada 1805. godine.

"To je najveće međunarodno pomorsko okupljanje na kojem će se naći brodovi iz više od 40 država i mornarički časnici iz više od 50 mornarica", kazala je glasnogovornica Trafalgara 200.

Francuska, SAD, Španjolska i Italija poslale su nosače zrakoplova da se priključe Kraljevskoj mornarici u Spitheadu zajedno s ratnim i trgovačkim brodovima iz Rusije i Australije.

Bitka kod Trafalgara uz španjolsku obalu značila je kraj osvajačkog pohoda Napoleona Bonaparte u Europi i omogućila je Britaniji vlast nad svjetskim morima. Međutim, Nelsona, koji je tada imao 47 godina, ubio je francuski snajperist u toj epskoj bici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙