FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O gospodarskoj suradnji hrvatske i Slovenije sutra u Ljubljani

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Osma sjednica Mješovitog odbora zagospodarsku suradnju između Hrvatske i Slovenije održat će se sutra,29. lipnja, u Ljubljani, a razgovarat će se o gospodarskim situacijamau obje zemlje s posebnim osvrtom na članstvo Slovenije u Europskojuniji i postupku pridruživanja Republike Hrvatskoj EU, priopćeno je izMinistarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Osma sjednica Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju između Hrvatske i Slovenije održat će se sutra, 29. lipnja, u Ljubljani, a razgovarat će se o gospodarskim situacijama u obje zemlje s posebnim osvrtom na članstvo Slovenije u Europskoj uniji i postupku pridruživanja Republike Hrvatskoj EU, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Poseban naglasak dat će se bilateralnoj gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Slovenije i to posebno u području trgovine, turizma, suradnje malih i srednjih poduzeća, standardizacije, elektronskim komunikacijama, tehničkim i administrativnim preprekama, poljoprivredi i prekograničnoj suradnji.

Hrvatskim dijelom Mješovitog odbora predsjedavat će Vladimir Vranković, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a slovenskim dijelom predsjedavat će Andrijana Kosem-Starina, državna tajnica Ministarstva gospodarstva.

U radu sjednice Odbora s hrvatske strane uz predstavnike Ministarstva gospodarstva sudjelovati će predstavnici ministarstva poljoprivrede, vanjskih poslova i europskih integracija, mora, turizma, prometa i razvitka, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske agencije za telekomunikacije, Državnog zavoda za normizaciju i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Republika Slovenija u 2004. bila je četvrti najznačajniji hrvatski trgovinski partner s ukupnom vrijednošću međusobne robne razmjene od 1,8 milijardi američkih dolara.

Hrvatski izvoz u Sloveniju iznosio je 601 milijun dolara i bio je veći za 17,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je iz susjedne države u Hrvatsku uvezeno roba za 1,18 milijardi USD, što je za 12,2 posto veći uvoz nego u 2003.

U prva tri mjeseca ove godine hrvatski je robni izvoz u Sloveniju iznosio 169 milijuna dolara ili 28,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a uvoz 275,6 milijuna USD i bio je veći za 6,6 posto.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, Slovenija je sedmi najznačajniji strani ulagač u Republiku Hrvatsku, te sudjeluje s 3 posto u ukupnim izravnim ulaganjima.

U razdoblju od 1993. do 2004. godine slovenska izravna ulaganja u Hrvatsku iznosila su 364 milijuna američkih dolara, a hrvatska izravna ulaganja u Sloveniju 74,4 milijuna USD.

(Hina) xpp/xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙