FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stoiber kod Mesića: RH pravno sigurna, stabilna

ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska je zanimljiva za ulaganje jerje pravno sigurna zemlja sa stabilnim, demokratskim ozračjem, unatočteškom okruženju, ocijenio je predsjednik bavarske vlade EdmundStoiber nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem usrijedu, drugog i završnog dana njegovog posjeta Zagrebu.
ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska je zanimljiva za ulaganje jer je pravno sigurna zemlja sa stabilnim, demokratskim ozračjem, unatoč teškom okruženju, ocijenio je predsjednik bavarske vlade Edmund Stoiber nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem u srijedu, drugog i završnog dana njegovog posjeta Zagrebu.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak prvi čovjek Bavarske rekao je da njegova zemlja želi proširiti suradnju, poglavito gospodarsku, s Hrvatskom koja je "zanimljiva" stranim ulagačima.

"Zbog toga što u njoj postoji pravna sigurnost ... stabilno, demokratsko političko okružje, usprkos teškom okruženju u kojem se Hrvatska nalazi", rekao je Stoiber.

Uz pohvale infrastrukturi i luci Rijeka, za koju je kazao da je "optimalan pristup Sredozemnom moru i za Bavarsku i za Muenchen", Stoiber se povoljno izrazio o izgradnji hrvatskih autocesta. U tom segmentu, drži on, susjedna Slovenija ponešto zaostaje.

"Trenutačno postoji još jedan dio neizgrađenih autocesta kroz Sloveniju koja na neki način zaostaje u tom konceptu međusobnog bržeg i boljeg prometnog povezivanja", rekao je Stoiber.

Predsjednik Mesić također je naglasio dobru suradnju "partnerskih zemalja" Hrvatske i Bavarske, čiji su odnosi uspostavljeni prije više od 30 godina. "Izgradnjom naših autocesta približili smo Jadransko more Bavarskoj", rekao je Mesić, dodavši da se očekuje razvoj suradnje i na polju turizma. Mesić je posebice pohvalio potporu koju je Bavarska ukazala Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i poslije njega.

Kao i dan ranije u razgovoru s premijerom Ivom Sanaderom, bavarski je gost pokazao puno razumijevanje za hrvatske težnje ulaska u Europsku uniju, koja na globalnoj sceni jamči mir i konkurentnost prema velikim gospodarskim partnerima: Sjedinjenim Državama, Japanu i Kini.

"Kao što sam i jučer objasnio (predsjedniku Vlade Ivi) Sanaderu, tako sam razložio danas predsjedniku Mesiću da je EU trenutačno samo uvjetno spremna prihvaćati nove članice, da ona trenutačno mora nadvladati krizu u kojoj se nalazi", rekao je Stoiber, aludirajući na nedavno odbacivanje europskog ustava na referendumu u Francuskoj i Nizozemskoj.

Stoiber je, međutim, s obzirom da je suradnja EU-a i Hrvatske toliko "daleko" odmakla, ocijenio da je "na kraju krajeva svakako moguće početi pregovore o pristupu".

U razgovoru sa Sanaderom u utorak Stoiber je izrazio nadu da će Zagreb ispuniti i taj zadnji uvjet suradnje (uhićenje odbjeglog generala Ante Gotovine) čime će suradnja s Haškim sudom biti potpuna.

"Ali naravno prijem će biti moguć kada će Europa biti u stanju osnažiti svoju poziciju", zaključio je Stoiber.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙