FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Države weimarskog trokuta: Krizu EU-a treba prevladati

VARŠAVA, 27. lipnja 2005. (Hina/STA) - Ministri vanjskih poslova trijuzemalja weimarskog trokuta, poljski Adam Rotfeld, francuski PhilippeDouste-Blazy i njemački Joschka Fischer u ponedjeljak su se naredovitom godišnjem susretu u Varšavi složili da je Europska unija upolitičkoj krizi i izrazili nadu da će biti što prije prevladana.
VARŠAVA, 27. lipnja 2005. (Hina/STA) - Ministri vanjskih poslova triju zemalja weimarskog trokuta, poljski Adam Rotfeld, francuski Philippe Douste-Blazy i njemački Joschka Fischer u ponedjeljak su se na redovitom godišnjem susretu u Varšavi složili da je Europska unija u političkoj krizi i izrazili nadu da će biti što prije prevladana.

Rotfeld je izrazio uvjerenje da bi Poljska mogla preuzeti vodeću ulogu u traženju izlaza iz krize na koju su utjecali ishodi francuskog i nizozemskog referenduma na kojima je odbijen ustavni sporazuma EU-a i neuspjeh pregovora o financijskoj perspektivi EU-a za razdoblje 2007-2013. na summitu u Bruxellesu.

"Imamo rijetku priliku da u trenutku krize odigramo ulogu vodeće snage integriranja. Zajedno s europskim silama moramo prevladati krizu", rekao je Rotfeld, ali nije pobliže odredio ulogu njegove države u njezinu rješavanju.

Nadu da je "do sada najveći problem EU-a rješiv" na margini susreta izrazio je i Fischer. "Svaka kriza donese priliku da se stvari učine bolje te ona nije kraj povezivanja. Proces se treba nastaviti, mora napredovati", dodao je Fischer.

Njegov francuski kolega Douste-Blazy je upozorio da je sporazum o financijskoj perspektivi EU-a i s njome povezano financiranje zajedničkih politika važan i za nastavak širenja EU-a. "Bez financiranja zajedničkih politika EU-a širenje Unije je u opasnosti", rekao je Douste-Blazy.

"Svatko, a posebice Velika Britanija, mora preuzeti odgovornost", upozorio je francuski ministar i tako podsjetio da se za glavnog krivca za propast pregovora o europskim financijama smatra London koji će 1. srpnja preuzeti predsjedanje Unijom.

"Solidarnost 25-orice je za Francusku i nas trojicu primarna zadaća. Duh Europe, ambicije Europe, poziv Europe je u solidarnosti", dodao je francuski ministar.

Prema njegovim riječima, Francuska, Njemačka i Poljska imaju jednaku viziju Europe kao što se pokazalo i na summitu EU-a davanjem potpore prijedlogu luksemburškog predsjedništva u pregovorima o financijama.

Ministri su također bili jedinstveni u ocjeni da se pregovori Irana i EU-a glede iranskog nuklearnog programa moraju nastaviti a u razgovorima su se dotaknuli i nedavnih predsjedničkih izbora u Iranu na kojima je uvjerljivo pobijedio krajnje konzervativni teheranski gradonačelnik Mahmud Ahmadinedžad.

Ministri su se zauzeli za nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu koje ispred EU-a vode Njemačka, Velika Britanija i Francuska.

Douste-Blazy i Fischer su izrazili nadu da će strane ostati pri dogovoru postignutom u studenom u Parizu u kojem se Iran složio sa zaustavljanjem obogaćivanja urana, a u zamjenu je tražio jamstva europske trojke da ima prava nastaviti s mirnodopskim nuklearnim programom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙