FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra drugi krug predsjedničkih izbora u Iranu

TEHERAN, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Iran se u petak priprema zadrugi krug predsjedničkih izbora u kojem će se suočiti umjereni klerikAkbar Hašemi Rafsandžani i njegov konzervativni protivnik MahmudAhmadinažed, a dosadašnja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da jerazlika između dvojice kandidata vrlo tijesna.
TEHERAN, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Iran se u petak priprema za drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će se suočiti umjereni klerik Akbar Hašemi Rafsandžani i njegov konzervativni protivnik Mahmud Ahmadinažed, a dosadašnja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je razlika između dvojice kandidata vrlo tijesna.

Pristaše Rafsandžanija koji se ponovno bori za dužnost koju je držao od 1989. do 1997. godine tvrde da bi pobjeda Ahmadinežada u petak unazadila umjerene reforme dosadašnjeg predsjednika Mohadama Hatamija.

"Sudbonosni dan" pišu iranske državne novine najavljujući izbore, dok je naslov u liberalnom Seday-e Edalatu: "Glas za očuvanje slobode".

Unatoč činjenici da je šijitski klerik i jedan od osnivača islamske države, Rafsandžani (70) sada sebe prikazuje kao liberala. Obećao je jačanje socijalnih i političkih sloboda, liberalizaciju ekonomije i bolje veze sa Zapadom.

Njega podržava uglavnom gornja i srednja klasa te viši birokratski sloj koji je u strahu od mogućih promjena ako na vlast dođe Ahmadinežad, aktualni teheranski gradonačelnik.

Pristaše Ahmadinežada dolaze uglavnom iz radničke klase, siromašne ruralne sredine i nezaposlenih .

Minimalna dob za izlazak na izbore je 15 godine, a Iran broji 47 milijuna birača. Rezultati bi trebali biti poznati u subotu.

U prvom krugu Rafsandžani je osvojio 21, a Ahmadinežad 19 posto glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙