FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na dražbi prva geografska karta u kojoj se spominje naziv Amerika

LONDON , 6. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Prva poznata zemljopisna kartana kojoj piše "Amerika", ujedno i prvi tiskani primjerak karte nakojoj je Zemlja prikazana kao globus, bit će u srijedu ponuđena naprodaju kupcima u londonskoj aukcijskoj kući Christie's.
LONDON , 6. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Prva poznata zemljopisna karta na kojoj piše "Amerika", ujedno i prvi tiskani primjerak karte na kojoj je Zemlja prikazana kao globus, bit će u srijedu ponuđena na prodaju kupcima u londonskoj aukcijskoj kući Christie's.

Dokument potječe iz 1507., dakle, nastao je 15 godina nakon "otkrića" novog svijeta koje se pripisuje Kristoforu Kolumbu. Na karti se jasno vidi razlika između Sjeverne i Južne Amerike te se prvi put spominje Tihi ocean. Pronađena su četiri primjerka karte u svijetu, a primjerak koji će se ponuditi na dražbi u Londonu otkriven je kod jednog europskog kolekcionara koji je za postojanje i vrijednost karata doznao pročitavši članak u novinama.

Vrijednost geografske karte iz 1507. procjenjuje se između 500.000 i 800.000 funti (740.000 i 1.184.000 eura). Ona je plod napora i rada vojvode od Lorene Renea II. koji je 1505. u samostanu Saint-Die blizu Vosgesa u istočnoj Francuskoj okupio grupu stručnjaka i zadao im da moderniziraju postojeće karte koje su datirale još iz grčkog doba. Kartografe je predvodio Nijemac Martin Waldseemuller, a na karti se nalaze i francuski prijevodi naziva.

Radni naziv njihova poduhvata bio je "Cosmographiae Introductio" te se u njemu prvi put spominje nova masa na zapadnom dijelu Zemlje koja je po Amerigu Vespucciju nazvana Amerika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙