FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalifornija: Kozama protiv požara

LOS ANGELES, 25. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Od brdovitog kraja okoSan Francisca do ruralnijih područja prema istoku i jugu,kalifornijski zemljoposjednici, poslovni ljudi, pa i vlasti, koristetisuće koza za prevenciju šumskih požara.
LOS ANGELES, 25. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Od brdovitog kraja oko San Francisca do ruralnijih područja prema istoku i jugu, kalifornijski zemljoposjednici, poslovni ljudi, pa i vlasti, koriste tisuće koza za prevenciju šumskih požara.

Samo je prošle godine u najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi izbilo 5500 požara koji su uništili 168.000 hektara vegetacije. "Koze su još jedno od brojnih mjera kojima se koristimo u borbi protiv požara", izjavio je glasnogovornik kalifornijske uprave za šumarstvo.

Osim što čiste teren brsteći nisko raslinje, koje pogoduje rasplamsavanju šumskih požara posebice u sušnim vremenima, neka stada koza koriste se i za domovinsku sigurnost. Bob Blanchard, rančer in Cayucosu, u čijoj se blizini nalazi nuklearna elektrana Diablo Canyon, uzgaja španjolske koze koje brste raslinje oko tog postrojenja.

"Zaštita od požara je prvi dio zadaće, a sigurnost elektrane drugi. Čuvarska služba želi imati čist pogled na područje oko elektrane", kaže Blanchard, koji je na tom poslu "angažirao" 700 koza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙