FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalna alijansa: Rijeka Mirna je granica u Istri

LJUBLJANA,24. lipnja 2005.(Hina) - Slovenska nacionalna alijansa, kojuvode nekadašnji predsjednički kandidat Slovenske pučke stranke (SLS)Jožko Joras i bivši vicepremijer Marjan Podobnik, objavila je zbornikradova slovenskih autora na engleskome jeziku u kojem se dokazuje dasu "stari Slovenci" živjeli u dubini istarskog poluotoka, južnije odrijeke Mirne, što bi, kako se tvrdi, trebalo uvažavati prilikomzaključivanja sporazuma o granici između Hrvatske i Slovenije.
LJUBLJANA,24. lipnja 2005.(Hina) - Slovenska nacionalna alijansa, koju vode nekadašnji predsjednički kandidat Slovenske pučke stranke (SLS) Jožko Joras i bivši vicepremijer Marjan Podobnik, objavila je zbornik radova slovenskih autora na engleskome jeziku u kojem se dokazuje da su "stari Slovenci" živjeli u dubini istarskog poluotoka, južnije od rijeke Mirne, što bi, kako se tvrdi, trebalo uvažavati prilikom zaključivanja sporazuma o granici između Hrvatske i Slovenije.

"Zbornik će s odgovarajućim popratnim pismom biti poslan predstavnicima stranih država u Sloveniji i drugim državama", priopćila je u petak Nacionalna alijansa.

U zborniku nekoliko autora objavljen je među ostalim i prilog prema kojemu je sredinom 19. stoljeća u Istri etnička granica između Hrvata i predaka današnjih Slovenaca bila rijeka Mirna, te da su Slovenci naseljavali Istru i južnije od te rijeke. Nacionalna alijansa je populističko krilo Slovenske pučke stranke koje je nedavno predložilo da se u Sloveniji održi referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Predsjednik Alijanse Marjan Podobnik, koji se protivi navodnoj popustljivosti Janšine Vlade prema Hrvatskoj, izjavio je da bi najbolje vrijeme za referendum bilo prije parlamentarnih izbora u Sloveniji na jesen godine 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙