FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački SPD opovrgava napise o povlačenju Schroedera

BERLIN, 7. lipnja 2005. (Hina) - Vrh Socijaldemokratske strankeNjemačke (SPD) opovrgnuo je u utorak napise medija po kojima SPDnamjerava smijeniti kancelara Gerharda Schroedera i odustati odplanova za raspisivanjem prijevremenih izbora, koji bi trebali bitiodržani u rujnu.
BERLIN, 7. lipnja 2005. (Hina) - Vrh Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) opovrgnuo je u utorak napise medija po kojima SPD namjerava smijeniti kancelara Gerharda Schroedera i odustati od planova za raspisivanjem prijevremenih izbora, koji bi trebali biti održani u rujnu.

Izvještajna agencija DDP objavila je u utorak vijest, pozivajući se na "izvore u predsjedništvu SPD-a", po kojoj socijaldemokratska stranka planira smjenjivanje Schroedera i postavljanje sadašnjeg predsjednika stranke Franza Muentefehringa na mjesto kancelara. Istodobno bi se odustalo od raspisivanja prijevremenih izbora jer, kako nadalje prenosi DDP, jedan dio predsjedništva SPD-a smatra da bi s Muentefehringom kao kancelarom SPD imao više izgleda na redovitim parlamentarnim izborima u rujnu sljedeće godine.

Kao glavni razlog za mijenjanje kancelara DDP navodi najnovije rezultate ispitivanja javnog mišljenja po kojima je demokršćanska kandidatkinja za mjesto kancelara Angela Merkel po popularnosti gotovo prestigla sadašnjeg kancelara Schroedera. Osobna popularnost Gerharda Schroedera je dosada slovila kao jedan od najjačih predizbornih argumenata SPD-a.

Prema DDP-u, ovaj plan je "detaljno razmotren" na predsjedništvu stranke, ali konačna odluka o eventualnoj primjeni još nije donesena.

Potpredsjednik SPD-a Ludwig Stiegler nazvao je, međutim, napise DDP-a "potpunom besmislicom". On je aludirajući na sjedište novinske agencije DDP-a koje se nalazi u Muenchenu, izrazio sumnju da se radi o "dezinformacijskoj kampanji" bavarske Kršćansko socijalne unije (CSU).

SPD je zajedno s kancelarom Gerhardom Schroederom, nakon gubitka izbora u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, najavio raspisivanje novih izbora, ali još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno na koji način će, s obzirom na pritom nastala ustavna pitanja, biti raspušten parlament, što je uvjet za raspisivanje novih izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙