FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska podupire uspostavu UN-ova fonda za demokraciju

WASHINGTON/NEW YORK,21. lipnja(Hina) - Hrvatska i još 25 zemaljapružile su potporu uspostavi Fonda za demokraciju Ujedinjenih narodakoji bi trebao promicati demokratske institucije i praksu diljemsvijeta.
WASHINGTON/NEW YORK,21. lipnja(Hina) - Hrvatska i još 25 zemalja pružile su potporu uspostavi Fonda za demokraciju Ujedinjenih naroda koji bi trebao promicati demokratske institucije i praksu diljem svijeta.

U pismu glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu 26 zemalja je istaknulo kako će Fond igrati dragocjenu ulogu u isticanju važnosti demokracije i sudjelovanju UN-a u demokratskom razvitku.

Osnivanje Fonda za demokraciju potaknula je Zajednica demokracija, tijelo uspostavljeno Varšavskom deklaracijom čiji je cilj promicanje demokracije u svijetu.

Hrvatska je članica Zajednice demokracije i potpora ovoj inicijativi bila je logičan slijed događaja, ističu u hrvatskoj misiji pri UN-u koja je u ime Vlade odobrila da se Hrvatska uključi na popis zemalja u pismu.

Američki predsjednik George W. Bush, čija zemlja igra ključnu ulogu u Zajednici demokracija, predložio je osnivanje Fonda za demokraciju u govoru Općoj skupštini UN-a u rujnu prošle godine i obećao financijski doprinos te pozvao i druge zemlje da pridonesu Fondu.

Annan je podržao stvaranje Fonda za demokraciju u ožujku u okviru prijedloga za široku reformu Ujedinjenih naroda, a kako se očekuje, Fond bi mogao biti formiran do rujna ove godine.

Glavni tajnik je rekao kako Ujedinjeni narodi trebaju bolje koordinirati aktivnosti na izgradnji demokracije i ojačati napore UN-a u pomaganju svojim članicama da "prošire i prodube demokratske trendove diljem svijeta".

U pismu 26 zemalja ističe se da Fond za demokraciju treba osigurati pomoć za projekte u novim i tek nastajućim demokracijama koje su često ugrožene.

Osim Hrvatske, pismo su potpisale i Sjedinjene Države, Argentina, Australija, Bangladeš, Brazil, Bugarska, Čile, Češka, El Salvador, Estonija, Gvatemala, Indija, Izrael, Italija, Japan, Južna Koreja, Mađarska, Mongolija, Njemačka, Peru, Poljska, Šri Lanka, Tajland, Velika Britanija i Zelenortski Otoci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙