FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stagnacija švicarskog gospodarskog rasta

BERN, 3. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Gospodarski rast Švicarske stagniraoje u prvom ovogodišnjem tromjesečju uslijed pada inozemne trgovine,osobito s oslabljenim velikim trgovinskim partnerima u eurozoni,objavilo je švicarsko ministarstvo gospodarstva.
BERN, 3. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Gospodarski rast Švicarske stagnirao je u prvom ovogodišnjem tromjesečju uslijed pada inozemne trgovine, osobito s oslabljenim velikim trgovinskim partnerima u eurozoni, objavilo je švicarsko ministarstvo gospodarstva.

Švicarski BDP porastao je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,7 posto na godišnjoj razini. Usporedbe radi, godišnja stopa rasta u zadnjem lanjskom tromjesečju iznosila je 1,2 posto.

Švicarska nije ostvarila "nikakav rast" u usporedbi sa zadnjim tromjesečjem prošle godine, kada je gospodarski rast počeo usporavati., kaže se u priopćenju ministarstva gospodarstva.

"Ta stagnacija nije iznenađenje", rekao je Aymo Brunetti, glavni ekonomist ministarstva, ukazujući na utjecaj smanjenja trgovine.

Švicarski izvoz pao je za jedan posto u prva tri mjeseca ove godine, unatoč tome što su dva druga ključna pokretača gospodarskog rasta ostala povoljna. Investicije su ostale stabilne, a potrošnja kućanstava koja čini oko 60 posto švicarskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) nastavila je rasti za oko 0,2 posto, dodao je.

Susjedne zemlje u Europskoj uniji najveći su trgovinski partneri Švicarske. Posebice Njemačka i Italija, na koje otpada 30 posto švicarskog izvoza, imaju slaba gospodarstva i "tren njihova oporavaka još nije na vidiku", stoji u priopćenju.

Analitičari velikih švicarskih banaka kazali su da će vjerojatno sniziti svoje prognoze gospodarskog rasta švicarskog gospodarstva za ovu godinu nakon objave tromjesečnih podataka. "Rezultati prvog tromjesečja su razočaravajući", rekao je Hanspeter Hausherr, ekonomist najveće švicarske bankarske grupe UBS dodavši da će smanjiti svoje prognoze za nadolazeće razdoblje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙