FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobjednička antisirijska koalicija obećala promjene u Libanonu

BEJRUT, 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Libananska protusirijskakoalicija obećala je u ponedjeljak rano ujutro sveobuhvatne promjenenakon što je osvojila većinu na prvim parlamentarnim izborima koji seu posljednja tri desetljeća odvijaju bez nazočnosti sirijskih snaga.
BEJRUT, 20. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Libananska protusirijska koalicija obećala je u ponedjeljak rano ujutro sveobuhvatne promjene nakon što je osvojila većinu na prvim parlamentarnim izborima koji se u posljednja tri desetljeća odvijaju bez nazočnosti sirijskih snaga.

Prema neslužbenim rezultatima izbora u sjevernom Libanonu, objavljenim u nedjelju navečer, koalicija predvođena Saadom al-Haririjem osvojila je svih preostalih 28 mjesta u parlamentu, a njihovi protivnici priznali su da doživljavaju poraz.

Izbori, koji se održavaju već četiri vikenda zaredom, prvi put se odvijaju bez sirijskog vojnog prisustva nakon što je Damask povukao svoje snage u travnju ove godine.

"Konačni rezultati pokazuju da smo na čelu i da su ljudi glasovali za promjene", rekao je Hariri, sin ubijenog bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, koji podupire oporbene snage.

"Nije bilo moguće da se nakon mučeništva Rafika al-Haririja i povlačenja Sirije ništa ne promijeni", rekao je Saad Hariri.

Pobjeda antisirijske koalicije znači da će u 128-očlanom parlamentu antisirijske snage imati većinu po prvi put od građanskog rata 1975-1990.

Prosirijski kršćanski čelnik i bivši ministar Sulejman Frangie priznao je da njegovi kandidati doživljavaju poraz na uglavnom muslimanskom sjeveru, iako bilježe uspjeh u kršćanskim područjima.

Nedjeljna pobjeda čini Haririja najvjerojatnijim kandidatom za novoga premijera, no on sam je odbio spekulirati o tome.

Službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak, kada se očekuje da će i promatrači Europske unije na izborima, koji su se održavali od 29. svibnja do 19. lipnja, izreći svoje ocjene. To je po prvi put da međunarodni promatrači prate libanonske izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙