FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija odbila referendum o zakonu o rtv-u

LJUBLJANA,20. lipnja 2005.(Hina) - Vladajuća koalicija premijera JanezaJanše odlučna je što prije donijeti novi zakon o javnoj televiziji,kojemu se protive novinarski krugovi, pa je predsjednik parlamentaFrance Cukjati u ponedjeljak odbio prijedlog da se o njemu održireferendum.
LJUBLJANA,20. lipnja 2005.(Hina) - Vladajuća koalicija premijera Janeza Janše odlučna je što prije donijeti novi zakon o javnoj televiziji, kojemu se protive novinarski krugovi, pa je predsjednik parlamenta France Cukjati u ponedjeljak odbio prijedlog da se o njemu održi referendum.

France Cukjati je izjavio da je referendum predložen u skladu sa zakonom, ali je pravna služba u parlamentu ocijenila da referendumsko pitanje nije dobro sastavljeno, pa će u srijedu zakon u treće čitanje.

Predlagači referenduma tražili su da se građani na referendumu očituju o tome žele li da Nadzorno vijeće na Slovenskoj radioteleviziji i dalje kontroliraju nevladini predstavnici iz različitih udruga ili da većinu njegovih članova predlažu vlada i parlament, kako je u predloženome zakonskom tekstu.

Dvije oporbene stranke lijevog centra, reagirajući na postupak Franca Cukjatija, nisu isključile mogućnost da do srijede ponovno podnesu prijedlog za referendum. U tom bi se slučaju zaustavio zakonodavni postupak.

Predstavnici Janšine vlade ocijenili su da je jedini razlog predlaganja referenduma "odugovlačenje" i da je poslovnu i programsku politiku na javnom radiju i televiziji potrebno "dovesti u red". Oporbeni socijaldemokrati (SD) izjavili su da je Cukjati, prema dosadašnjoj praksi, predlagačima referenduma morao dati rok kako bi preoblikovali referendumsko pitanje.

Međunarodne novinarske udruge ocijenile su da je novi zakon o Slovenskoj radioteleviziji "korak natrag" u odnosu prema sadašnjem rješenju i smanjuje autonomiju novinara, a znači i opasnost od većeg utjecaja politike na glavni informativni medij.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙