FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lončarić potvrdio da je imao informaciju o Gotovininoj lažnoj putovnici

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Bivši ravnatelj Obavještajne agencijeDamir Lončarić potvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da jeu vrijeme dok je obnašao tu dužnost do njega stigla informacija olažnoj putovnici odbjeglog generala Ante Gotovine na ime KristijanHorvat.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Bivši ravnatelj Obavještajne agencije Damir Lončarić potvrdio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je u vrijeme dok je obnašao tu dužnost do njega stigla informacija o lažnoj putovnici odbjeglog generala Ante Gotovine na ime Kristijan Horvat.

U nastavku istrage o krivotvorenju putovnice haškog optuženika Gotovine, Lončarić je, kako se doznaje od izvora bliskog istrazi, izjavio da je o svim saznanjima u proljeće 2004. pismeno obavijestio urede premijera i predsjednika države, državno odvjetništvo i MUP.

Potvrdio je i da je na razgovor kod državnog odvjetnika Mladena Bajića vodio umirovljenog policajca Saliha Fazlića, koji je osumnjičen da je poticao Franju Katavića na izradu lažne putovnice za Gotovinu. Lončarić je imao obavijesti i o lažnoj putovnici bjegunca Libera Matekovića.

Osim Lončarića, u istrazi je svjedočio i Mladen Caganić, koji se trenutano nalazi u pritvoru zbog razbojničke krađe. On je, kako tvrdi neimenovani izvor blizak istrazi, ustvrdio kako je za 2.500 njemačkih maraka preko Saliha Fazlića nabavio lažnu putovnicu na ime Kristijan Pernar. Ta je putovnica navodno bila jedna od putovnica nestalih iz hrvatskog konzulata u Mostara, a Caganić je zbog nje 2001. bio u pritvoru i tada je na ispitivanju rekao da ju je kupio od jedne druge osobe. Kako je danas rekao istražnom sucu Ratku Šćekiću, to je učinio na nagovor Fazlićevih prijatelja u policiji.

Caganić je Fazlića upoznao 2001. kad on više nije bio policajac, a u to je vrijeme vidio Fazlića i Katavića u nekom kafiću i zna da su se njih dvojica poznavali.

Katavić je navodno krivotvorio putovnice trojici bjegunaca Anti Gotovini, Hrvoju Petraču i Liberu Matekovića, a on tvrdi da je sve napravio na poticaj druge dvojice osumnjičenika, umirovljenog policajca Fazlića i Marijana Pedišića, odvjetnika Hrvoja Petrača i jednog od branitelja Ante Gotovine. Oni su te optužbe odbacili, a za razliku od Katavića, oni se brane sa slobode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙