FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katavić ne želi više pričati o krivotvorenim putovnicama

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Franjo Katavić kojega se sumnjiči daje krivotvorio putovnice dvojici bjegunaca Anti Gotovini i HrvojuPetraču trebao je danas biti saslušan o krivotvorenju putovnice trećembjeguncu Liberu Matekovića, no, kako se doznaje na zagrebačkomŽupanijskom sudu, Katavić se odlučio braniti šutnjom.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Franjo Katavić kojega se sumnjiči da je krivotvorio putovnice dvojici bjegunaca Anti Gotovini i Hrvoju Petraču trebao je danas biti saslušan o krivotvorenju putovnice trećem bjeguncu Liberu Matekovića, no, kako se doznaje na zagrebačkom Županijskom sudu, Katavić se odlučio braniti šutnjom.

Katavić je istražnom sucu Zdenku Posavcu ranije priznao da je krivotvorio putovnicu za haškog bjegunca Gotovinu i Petrača, u odsutnosti osuđenog zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca. Na jednom od saslušanja, krajem svibnja, priznao je i krivotvorenje putovnice za Libera Matekovića, jednog od trojice odbjegle braće Mateković, osuđenih zbog sudjelovanja u otmici Zagorčeva sina. No, Katavić danas istražnom sucu nije želio ništa reći, a kako se doznaje, nije ni pojasnio zbog čega je odlučio "zašutiti".

Iduće istražno ročište biti će zakazan naknadno, a očekuje se i odluka istražnog suca o zahtjevu zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva da se bivši ravnatelj Obavještajne agencije (OA) Damir Lončarić još jednom sasluša. On bi ponovno trebao iznijeti svoje spoznaje o krivotvorenoj putovnici za Antu Gotovinu. Naime, tema prvog saslušanja Lončarića bilo je krivotvorenje Petračeve putovnice zbog čega u zapisnik nisu ušle njegove spoznaje o Gotovininoj putovnici. Stoga je tužiteljstvo zatražilo njegovo ponovno saslušanje, ali i predložilo da ga se ispita i o krivotvorenju Matekovićeve putovnice.

Na sudu se doznaje da još nije gotovo vještačenje krivotvorene Petračeve putovnice koju je zaplijenila austrijska policija. Vještačenjem se treba utvrditi je li Petračeva putovnica, inače izrađena na njegovo ime ali s drugim serijskim brojevima, krivotvorena na strojevima zaplijenjenima u Katavićevom stanu.

Za krivotvorenje putovnica najtraženijim hrvatskim bjeguncima policija tereti Franju Katavića koji tvrdi da je sve napravio na poticaj druge dvojice osumnjičenika, umirovljenog policajca Saliha Fazlića i odvjetnika Marijana Pedišića koji te optužbe odbacuju. Za razliku od Katavića, oni se brane sa slobode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙