FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Štrajk hrvatskih radijskih i televizijskih postaja

MOSTAR, 20. lipnja 2005. (Hina) - U ponedjeljak točno u podne trihrvatske radijske i televizijske postaja sa sjedištem u Mostaru počelesu 10-minutni štrajk kako bi upozorile na teški financijski položajdjelatnika i marginalizaciju medija. Na deset minuta zašutjele suradijske postaje Herceg-Bosna i Mostar te Hercegovačka televizija, asolidarno su im se pridružile i radijske postaje u Tomislavgradu iDrvaru.
MOSTAR, 20. lipnja 2005. (Hina) - U ponedjeljak točno u podne tri hrvatske radijske i televizijske postaja sa sjedištem u Mostaru počele su 10-minutni štrajk kako bi upozorile na teški financijski položaj djelatnika i marginalizaciju medija. Na deset minuta zašutjele su radijske postaje Herceg-Bosna i Mostar te Hercegovačka televizija, a solidarno su im se pridružile i radijske postaje u Tomislavgradu i Drvaru.

Djelatnici medijskih kuća koje emitiraju program na hrvatskom jeziku nisu primili tri plaće zbog, kako tvrde, nesporazuma između vladajuće Hrvatske demokratske zajednice i bošnjačke Stranke demokratske akcije. Radio Herceg-Bosne, Radio postaja Mostar i Hercegovačka televizija financiraju se iz gradskog proračuna Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Predstavnici Neovisnoga novinarskog sindikata (NNS) zajedno s glavnim urednicima triju medijskih kuća izjavili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare da je ministar financija Hercegovačko-neretvanske županije Semin Borić glavni krivac za "gašenje hrvatskih medija".

Spomenuti gospodin (Borić) krši Zakon o proračunu, čime bi se moralo pozabaviti pravosuđe Hercegovačko-neretvanske županije, istaknuo je predsjednik NNS-a Ivica Šimunović. Izrazio je razočaranost hrvatskim političkim predstavnicima koji dopuštaju da "jedan činovnik" guši sve važnije medijske kuće Hrvata u BiH. Sindikalni predstavnici zatražili su od svojih uprava da protiv ministra Borića podnesu kaznenu prijavu.

Glavni urednik Radio postaje Mostara Veselko Čerkez optužio je izvršnu i zakonodavnu vlastu HNŽ-a za nastavak agonije hrvatskih medija, koja je kulminirala prekidom programa. Zatražio je da se isplate plaće te da se hitno donese kolektivni ugovor kojim bi se utvrdila prava i obveze medijskih djelatnika, ali i vlasnika.

Ako se zahtjevi sindikata i predstavnika dviju radijskih postaja i televizijske postaje na ispune do petka, od sljedećeg tjedna najavljeni su dugotrajniji prekidi programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙