FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska: Broj ovisnika stalno u porastu

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se bilježi stalni porastbroja ovisnika i smrtnih slučajeva uzrokovanih konzumacijom droga,rečeno je u četvrtak na sastanku ministrice obitelji, branitelja imeđugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor s udrugama za prevencijuovisnosti i suzbijanje zlouporabe opojnih droga.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj se bilježi stalni porast broja ovisnika i smrtnih slučajeva uzrokovanih konzumacijom droga, rečeno je u četvrtak na sastanku ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor s udrugama za prevenciju ovisnosti i suzbijanje zlouporabe opojnih droga.

Registrirano je 20.162 ovisnika o psihoaktivnim drogama, dok je broj liječenih ovisnika s 3.899 osoba u 2002. porastao na 5.768 osoba u 2004., što je porast od 48 posto, ukazuju podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kao predsjednica Vladina Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Kosor je upozorila i na stalni rast smrtnih slučajeva među ovisničkom populacijom. Od 2000. zabilježena su 442 slučaja, a najviše u 2004. godini, njih 108.

Kosor je stoga istaknula potrebu daljnjeg podizanja razine prevencije ovisnosti i edukacije, posebno kod mladih.

Podsjetila je da je njezino Ministarstvo lani podržalo projekte 39 udruga koje se bave prevencijom ovisnosti i suzbijanjem zlouporabe opojnih droga.

Sastanak je održan u povodu 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, pri čemu je razmotrena problematika zlouporaba droga radi jačanja suradnje državnih ustanova i nevladinih udruga.

Predstavljeni su i programi udruga kojima je Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga odobrio financijsku potporu za 2005., navodi se u priopćenju iz Vladina ureda za odnose s javnošću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙