FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: osnovan Romski nacionalni forum

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu je danas osnovan Romskinacionalni forum kojem je cilj okupiti udruge, vijeća i razna društvaRoma radi zajedničkog djelovanja te pripomoći hrvatskoj Vladi uprovedbi akcijskog plana "Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015."
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - U Zagrebu je danas osnovan Romski nacionalni forum kojem je cilj okupiti udruge, vijeća i razna društva Roma radi zajedničkog djelovanja te pripomoći hrvatskoj Vladi u provedbi akcijskog plana "Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015."

Romski nacionalni forum trebao bi sudjelovati u izradi programa i projekata za međunarodne i domaće natječaje kako bi se dobili novci za rješavanje problema Roma, rečeno je na osnivačkoj skupštini na kojoj je odlučeno da predsjednik udruge Romi za Rome Hrvatske Bajro Bajrić pokrene postupak registracije udruge, nakon čega će se izabrati vodstvo.

Bajrić je rekao da će se u sklopu Vladina akcijskog plana "Desetljeća za Rome" u listopadu u Međimurskoj županiji pokrenuti urbanizacija 12 romskih naselja.

Romski nacionalni forum trebao bi pomoći Vladi da se programi uspješno ostvare, pa je i to jedan od razloga da sjedište udruge bude u Čakovcu, rekao je Bajrić.

Zbog ostvarenje "Desetljeća za Rome" važno je da Romi prevladaju sukobe u udrugama, rekao je Bosiljko Domazet, autor prvog nacrta Nacionalnog programa za Rome iz 2000. godine.

Saborski zastupnik nacionalnih manjina Nikola Mak ocijenio je osnivanje Romskog nacionalnog foruma važnim jer će na taj način Vlada imati relevantnog sugovornika za romske probleme. "Novci su na vidiku, ali se oni ne daju na lijepe oči već na temelju kvalitetnih projekata i programa", poručio je Mak.

Osnivanje Romskog nacionalnog foruma pozdravio je i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Mirko Marković te obećao da će se u novoj školskoj godini romskoj djeci na vrijeme isplaćivati stipendije.

Stevo Đurđević Kum, predsjednik romske udruge iz Bjelovara požalio se da romski učenici nisu dobili stipendije. Marković je priznao da stipendije kasne, ali i da neki dokumenti romske djece nisu bili kompletirani. Obećao je da će Ministarstvo isplatiti sve odobrene stipendije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙