FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupa nafta potaknula kupovine naftnih dionica

NEW YORK, LONDON, 19. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Relativno dobrigospodarski pokazatelji i oštar rast cijena nafte protekloga su tjednana svjetskim tržištima dionica potaknuli jačanje burzovnih indeksa,ponajviše uslijed skoka cijena dionica naftnih kompanija.
NEW YORK, LONDON, 19. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Relativno dobri gospodarski pokazatelji i oštar rast cijena nafte protekloga su tjedna na svjetskim tržištima dionica potaknuli jačanje burzovnih indeksa, ponajviše uslijed skoka cijena dionica naftnih kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je više od jedan posto, na 10.623 boda. Tehnološki Nasdaq dobio je 1,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.090 bodova.

Cijene dionica na Wall Streetu rastu već gotovo osam tjedana, nakon što su u travnju dosegnule najniže razine od početka godine. No, oba burzovna indeksa još su u minusu gleda li se početak godine i to Dow Jones za 1,5 posto, a Nasdaq za 3,9 posto.

Novo izvješće američke središnje banke Fed u kojem se ističe da je inflacija ograničena umanjilo je zabrinutosti ulagača na Wall Streetu oko mogućeg agresivnijeg zaoštravanja monetarne politike. U Bež knjizi, izvješću Feda o gospodarskim uvjetima u SAD-u iz 12 podružnica Banke, stoji da je američka poslovna aktivnost nastavila rasti od sredine travnja i tijekom svibnja. Ulagači su pozdravili izvješće kao znak da je inflacija blaga pa da neće dati razloga Fedu da svoju kampanju postupnog podizanja američkih kamatnih stopa ubrza.

Snažan skok profita najvećeg američkog lanaca trgovina elektroničkom robom Best Buya ojačao je njegove dionice za gotovo 15 posto. To je potaknulo i kupovinu ostalih dionica iz maloprodajnog sektora, tako da je dionica Wal-Marta ojačala oko tri posto, a Home Depota 0,7 posto. Po riječima analitičara, uzlet cijena bio bi još i veći da nije objavljen razočaravajući podatak o padu prometa u američkoj maloprodaji u svibnju za 0,5 posto, najviše u zadnjih gotovo godinu dana. "Dionice maloprodajnih kompanija dobile su poticaj od Best Buya. Čini se da je Best Buy zasjenio podatak o padu prometa u maloprodaji", ocijenio je raspoloženje na tržištu Robert Drust, direktor u investicijskoj banci Wedbush Morgan.

Među vodećim dobitnicama bila je i dionica zrakoplovne kompanije Boeing, koja je dobila 2,4 posto na vrijednosti nakon što je objavljeno da je primila narudžbu vrijednu 1,2 milijarde dolara. Najveći poticaj rastu cijena na tehnološkom tržištu dale su biotehnološke dionice. Najava najveće svjetske farmaceutske kompanije Pfizera da kupuje biotehnološku kompaniju Vicuron za 1,9 milijardi dolara potaknula je rast cijena Vicuronovih dionica za čak 79 posto. "Biotehnološki sektor bio je posebno snažan. No, inače trgovina je bila uobičajena i mislim da će takva i ostati budući da će uskoro započeti sezona novih tromjesečnih poslovnih izvješća kompanija", kazao je Dan McMahon, iz CIBC World Marketsa.

Cijene nafte dosegnule su novu rekordnu razinu od 58,6 dolara za barel pošto je američka vlada izvijestila o smanjenju zaliha nafte za 1,8 milijuna barela, više od očekivanja. Više cijene goriva potiču zabrinutosti ulagača oko viših troškova energije koji štete korporativnim zaradama i smanjuju osobnu potrošnju. Dionice nekih blue-chip kompanija poput United Technologiesa zbog toga su bile pod pritiskom. No, dionice energetskih kompanija su rasle. Značajnije je tako poskupila dionica naftnog giganta Exxon Mobila, za 1,3 posto, a Conoco Philipa za 3,6 posto.

Oštro su ojačale i dionice proizvođača kovina kako je cijena bakra na tržištima kovina u svijetu dosegnula najvišu razinu u proteklih 16 godina. Tako je dionica Caterpillara, proizvođača teške građevinske opreme, poskupjela dva posto, jer ulagači procjenjuju da će ostvariti koristi od uzleta u sektoru rudarstva.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su u prosjeku najviše razine u zadnjih tri godine. Tako je londonski Ftse indeks porastao 0,9 posto, na 5.077 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,4 posto, na 4.604 boda.

U središtu pozornosti ulagača bile su banke. Dionice Unicredita ojačale su 1,5 posto, povukavši za sobom i dionice svog novog partnera HVB-a, na dobitku od 2,3 posto, kako su ulagači ohrabreni izgledima za velikim koristima od takvog sporazuma. I dionice Bank Austria, u vlasništvu HVB-a, poskupjele su tri posto. "To je sjajna priča o restrukturiranju", kratko je komentirao analitičar Leonardo Rubattu iz banke Societe Generale, misleći pritom na Unicreditovo preuzimanje HVB-a. Poskupjele su i dionice nizozemske banke ABN Amro, daljnjih 2,1 posto, nakon što je objavila kako ne namjerava poboljšavati svoju ponudu za talijansku banku Antonveneta usred rata ponudama za kupnju sa svojim konkurentom Banca Popolare di Lodi.

Ojačale su i dionice Commerzbanka, za 1,4 posto, nakon što je jedan njemački list objavio izjave neimenovanog izvora bliskog upravi te banke da Commerzbank traži moguće partnere. "Ne bih podcijenio njemačke banke u ovom trenutku zbog mogućih aktivnosti spajanja i akvizicija", kazao je europski strateg pri ABN Amro-u Lars Kreckel, koji je zadržao neutralan stav spram njemačkog sektora. Dodao je da se za banke na tržištima kapitala poslovno okruženje pogoršalo, te da je okružje za trgovinu postalo teže. "Preuzimanje HVB-a pokazuje da je njemačka bankarska scena izgleda atraktivnija stranim ulagačima nego što smo mislili", ocijenio je analitičar Philipp Haessler iz Equineta u Frankfurtu.

Isticao se i rudarski sektor, čije su dionice u prosjeku dobile na vrijednosti 2,3 posto, nakon što su australske dionice dosegnule nakratko rekordne razine. Pritom su dionice BHP Billitona poskupjele za 4 posto, Anglo Americana za 1,8 posto te one Rio Tinta za 2,5 posto. "Dionice rudarskih kompanija gledaju na niz čimbenika. Cijene nafte iznad 50 dolara po barelu pozitivne su za Billiton, značajnijeg dobitnika. Osim toga, cijena bakra se čini prilično snažnom", ocijenio je raspoloženje na tržištu jedan trgovac.

Poticaj europskim dionicama dao je i ponovni pad tečaja eura na najnižu razinu u zadnjih devet mjeseci u odnosu na dolar."Jači dolar dobar je za izglede profitabilnosti europskih kompanija", dodao je Cobby.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 1,9 posto, na 11.514 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙