FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica najviše u zadnje tri godine

NEW YORK/LONDON, 6. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Smanjena zabrinutostod američke inflacije i najnoviji problemi s tečajem eura obilježilisu prošlotjedno poslovanje najvažnijih svjetskih burzi, pri čemu suameričke dionice zabilježile gubitke, a europske dosegnule najvišerazine u zadnje tri godine.
NEW YORK/LONDON, 6. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Smanjena zabrinutost od američke inflacije i najnoviji problemi s tečajem eura obilježili su prošlotjedno poslovanje najvažnijih svjetskih burzi, pri čemu su američke dionice zabilježile gubitke, a europske dosegnule najviše razine u zadnje tri godine.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se u tome razdoblju 0,8 posto, na 10.461 bod. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,2 posto, na 2.071 bod. U svibnju su, pak, najvažniji američki burzovni indeksi ostvarili značajne dobitke. Pritom je Nasdaq poskočio 7,6 posto, najviše od listopada 2003., a Dow Jones 2,7 posto.

Richard Fisher, predsjednik Fedove podružnice u Dallasu i član ključnog vijeća za monetarnu politiku kazao je da američka središnja banka ima dovoljno prostora za daljnje podizanje kamatnih stopa, no da je sve bliže završetku ciklusa zaoštravanja monetarne politike. "Manje je zabrinutosti oko inflacije, oko koje su ulagači bili posebno nervozni. Sad imamo okruženje s niskim kamatnim stopama, pristojnim rastom gospodarstva što će vjerojatno rezultirati dobrim korporativnim profitima", ocijenio je Robert Harrington, izvršni direktor trgovanja pri UBS-u.

Dobici na tržištu međutim bili su ograničeni zaustavljanjem trgovanja u srijedu na njujorškoj burzi zbog tehničkih problema nekoliko minuta prije završetka službenog trgovanja. Prekid poslovanja vjerojatno je prekinuo mnoge ulagače da proslijede naloge za kupovinu, budući se u posljednjim minutama poslovanja uvijek najviše trguje. Raspoloženje ulagača pritisnuo je u zadnjih 90 minuta poslovanja burze i skok cijena nafte iznad 55 dolara za barel, najvišu razinu u proteklih pet tjedana. "Cijena nafte opet raste, a to nije dobro. Ne bih se iznenadio ako to zakoči daljnji rast cijena dionica", kazao je Weston Boone, potpredsjednik Legg Mason Wood Walkera.

Tržište nije značajnije reagiralo na vijest da će predsjednik Komisije za vrijednosne papire William Donaldson dati ostavku krajem lipnja. Ulagači nisu obraćali pozornost ni na podatak o oštrom oporavku povjerenja američkih potrošača u svibnju, s travanjskih 97,5 na 102,2 boda. Osobna potrošnja čini dvije trećine američkog gospodarstva, stoga se taj pokazatelj obično vrlo pozorno prati. "Stopa štednje praktički je nula, pa je pitanje koliko je dugo to održivo", rekao je Riley. No, krajem tjedna neugodno je iznenadio podatak o zaposlenosti u svibnju, koji je pokazao najsporiji rast novih radnih mjesta u zadnjih 21 mjesec, od svega 78.000 nasuprot očekivanih 188.000.

Računovodstvenim problemima pritisnut najveći svjetski osiguravatelj American International Group (AIG) izvijestio je da je proteklih pet godina precjenjivao svoju neto dobit za 10 posto, odnosno ukupno 3,9 milijardi dolara. To je pritisnulo cijene njegovih dionica za 1,5 posto. Među većim gubitnicama ističu se i dionice najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe, za 1,4 posto, zbog mogućih istraga o kršenju pravila slobodne tržišne utakmice u sektoru industrije aluminij-fluorida. "Mislim da idemo u dobitonosne prodaje. To nazivam fokstrot gospodarstvom, prvo dobijete brze, brze gospodarske pokazatelje, a onda spore, spore. Tržište je otišlo predaleko s kupovinama kao nikad u protekle dvije godine", kazao je Jeffrey Saut, strateg pri Raymond James Financialu.

Na europskim burzama cijene dionica protekloga su tjedna ojačale na najvišu razinu u zadnje tri godine, potaknute slabljenjem eura, što povećava izglede za dobrim zaradama europskih izvoznika. Londonski Ftse indeks tako vrijedi 4.999 bodova, 0,3 posto više nego u tjednu ranije, a tijekom tjedna je dosegnuo i 5.016 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 1,5 posto, na 4.510 bodova.

Trgovci dionicama ističu da je reakcija negativni efekt odluke Francuza i Nizozemaca o europskom ustavu ipak bio najjači na deviznim tržištima, gdje euro trpi velike gubitke. "Euro je zaista pogođen, a to je ustvari dobra vijest za proizvodni sektor", kazao je jedan tržišni strateg iz Londona, istaknuvši da izvozno orijentirani sektori poput kemijskog i tehnološkog dobro kotiraju.

Po jačanju cijena u kemijskom sektoru predvodi dionica njemačkog Lanxessa, koja je poskupjela 4,9 posto po objavi iz kompanije da planira izdati novu emisiju obveznica kako bi ostvarila koristi od nižih kamatnih stopa i tako smanjila postojeći dug. Poskupjela je i dionica švicarske Cibe za jedan posto, najavivši ostvarenje planiranih ovogodišnjih poslovnih rezultata. Kako je cijena nafte ponovno skočila iznad 55 dolara za barel, na najvišu razinu u tri tjedna, dionice naftnih kompanija sve su redom ojačale, pri čemu BP-a jedan posto, a Statoila za 1,3 posto.

Europske dionice poduprte su i solidnim korporativnim zaradama. Stratezi Goldman Sachsa povećali su svoja očekivanja o rastu korporativnih zarada u Europi ove godine s ranijih 4,0 na 7,2 posto, nakon što su ekonomisti snizili svoje procjene za tečaj eura u odnosu na dolar s 1,4 na 1,3 dolara. "Europska tržišta dobivaju podršku od pada eura što će očito imati neke pozitivne implikacije za korporativne zarade i izvozno orijentirane kompanije", rekao je Paul Niven, čelnik istraživanja pri F&C Asset Managementu. "U okruženju usporenoga rasta i globalno rastućih kamatnih stopa, adekvatno je imati malkice opreznije uložen portfelj", dodao je Niven, koji preferira velike kompanije u odnosu na male i srednje.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je jedan posto, na novu najvišu razinu u zadnjih šest tjedana od 11.300 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙