FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pozitivne Greenspanove ocjene ojačale burzovne indekse

NEW YORK/LONDON, 12. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Pozitivne ocjenepredsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana o američkomgospodarstvu raspršile su zabrinutosti ulagača oko nedavnih raznolikihgospodarskih pokazatelja, pa su unatoč velikim oscilacijama proteklogatjedna cijene blue-chip dionica ojačale na najvažnijim svjetskimburzama.
NEW YORK/LONDON, 12. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Pozitivne ocjene predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana o američkom gospodarstvu raspršile su zabrinutosti ulagača oko nedavnih raznolikih gospodarskih pokazatelja, pa su unatoč velikim oscilacijama protekloga tjedna cijene blue-chip dionica ojačale na najvažnijim svjetskim burzama.

Njujorški Dow Jones indeks ostvario je dobitak od 0,5 posto, završivši tjedan na 10.512 bodova. Istodobno, tehnološki Nasdaq je oslabio 0,4 posto, na 2.063 boda.

Oscilacije cijena dionica na Wall Streetu bile su najoštrije u utorak, kada je po otvaranju burze započeo njihov uzlet jer su ulagači zaključili da izjave predsjednika Feda Alana Greenspana znače da je Fed gotovo završio s kampanjom podizanja američkih kamatnih stopa. Greenspan je u ponedjeljak govorio putem satelitske video veze na konferenciji središnjih bankara u Pekingu. U samo sat vremena od početka poslovanja njujorške burze Dow Jones ostvario je dobitak na vrijednosti od jedan posto ili oko 105 bodova. No, do sredine dana zabava je završila, nakon što su ulagači čuli izjave predsjednika Feda u Atlanti Jacka Guyana, koji je dao naslutiti da središnja banka još nije završila s podizanjem kamatnih stopa. "Dužnosnici Fed-a provozali su nas toboganom smrti. To ulagače čini konfuznima, jer još nije jasno što namjeravaju", ocijenio je Hugh Johnson, iz Johnson Illington Advisorsa.

Neizvjesnost oko budućeg kretanja kamatnih stopa nastavljena je i sljedećih dana. Ulagači su bili zabrinuti uoči govora predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana u četvrtak pred kongresnim Odborom za gospodarstvo o situaciji u najvećem svjetskom gospodarstvu. Nadalje, Bijela kuća snizila je svoje ranije procjene godišnjeg gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju s 3,5 na 3,4 posto. Također je povisila procjenu inflacije s dva posto na 2,9 posto u istom razdoblju zbog velikih oscilacija cijena energenata.

Ulagače je međutim utješio govor Greenspana pred kongresnim odborom, jer je istaknuo da je američko gospodarstvo poprilično čvrsto. Kazao je također da bi središnja banka trebala nastaviti s umjerenim podizanjem kamatnih stopa. "Trenutno tržište zabrinjava je li gospodarski rast previše spor, a Greenspan nam je kazao da je rizik od toga poprilično nizak", izjavio je Anthony Chan, izvršni direktor i ekonomist pri J.P. Morgan Asset Managementu. "Na tržištu se osjeća olakšanje".

Dobre vijesti pristigle su iz korporativnog sektora i to o nekoliko spajanja u čitavom nizu sektora od energetskog do financijskog, čija bi vrijednost mogla premašiti 12 milijardi dolara. Tako je najveća američka štedionica Washington Mutual najavila kupovinu kartičarske tvrtke Providian Financial, za 6,45 milijardi dolara. Brokerska tvrtka E*Trade Financial Corp objavila je da je povećala svoju ponudu za rivalsku tvrtku Ameritrade Holding, što je potaknulo rast njihovih dionica. Među većim dobitnicama isticale su se i dionice General Motorsa, koje su poskočile 4,2 posto nakon što je Kirk Kerkorian objavio da je povećao svoj udjel u toj automobilskoj kompaniji, te dionice American Expressa, ojačavši jedan posto.

Na europskim burzama cijene dionica završile su tjedan na novoj najvišoj razini u zadnje tri godine. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,6 posto, na 5.030 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 1,7 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 4.586 bodova.

Najzaslužniji za rast cijena europskih dionica bio je tehnološki sektor koji je profitirao od Intelovog podizanja procjena za prihode u drugom ovogodišnjem tromjesečju uslijed snažne potražnje za računalnim čipovima. Pritom su dionice proizvođača Infineona poskupjele gotovo pet posto a Philipsove dva posto. Dionice njemačkog inženjerskog diva Siemensa poskupjele su gotovo dva posto nakon što je dogovorio prodaju svoga dijela poslovanja s mobilnim telefonima tajvanskoj tehnološkoj grupi BenQ.

Jačanju dionica pomoglo je klizanje cijena sirove nafte ispod 55 dolara po barelu, dok su izjave čelnika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Tricheta da se ne sprema smanjiti kamatne stope izazvale malu zabrinutost. No, neki analitičari i dalje vjeruju da smanjenje kamatnih stopa predstoji. "Javno mnijenje u eurozoni se izgleda okreće prema mogućem snižavanju kamatnih stopa, posebice nakon što je postalo jasno da je kampanja o kojoj se šuška već započela kako bi se tržište učinilo pripravnim", kazao je ekonomist pri Bear Stearnsu David Brown.

Tržišni promatrači su kazali da nema jasnih poticaja na tržištu. "Europska tržišta su dosad bilježila rast uglavnom u skladu s očekivanjima rasta zarada u 2005., tako da nije ostalo ništa drugo osim trenutnog oporavka dolara što bi moglo ugodno iznenaditi tržišta", kazao je fond menadžer Yves Maillot pri Robeco-u.

Istodobno indeks Tokijske burze Nikkei neznatno je porastao, na 11.304 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙