FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpora predsjedniku Bushu na niskim granama

WASHINGTON,17. lipnja 2005.(Hina) - Pesimistični zbog Iraka isumnjajući u predsjednikove prioritete Amerikanci daju Georgeu W.Bushu jednu od najnižih ocjena njegova predsjedništva, pokazalo je upetak istraživanje javnoga mnijenja lista The New York Times itelevizije CBS.
WASHINGTON,17. lipnja 2005.(Hina) - Pesimistični zbog Iraka i sumnjajući u predsjednikove prioritete Amerikanci daju Georgeu W. Bushu jednu od najnižih ocjena njegova predsjedništva, pokazalo je u petak istraživanje javnoga mnijenja lista The New York Times i televizije CBS.

Samo 42 posto ispitanika reklo je da podržava način na koji Bush obnaša dužnost predsjednika, dok je nakon izbora u studenom prošle godine dobijao 51 posto.

Nastavak nemira u Iraku, stalni napadi pobunjenika i američke žrtve slabe potporu američkim naporima u toj zemlji. Sada 51 posto Amerikanaca misli da Sjedinjene Države nisu trebale ići u Irak, dok 45 posto smatra da je vojna akcija bila ispravna odluka. Rezultat ispitivanja javnog mnijenja pokazuje obrat u odnosu na 2004. kada je većina još uvijek smatrala vojni angažman ispravnom odlukom.

Velika većina od 60 posto Amerikanaca sada smatra da napor Sjedinjenih Država da stabiliziraju Irak i uvedu red u toj zemlji ide loše, dok je u veljači tako mislilo 47 posto.

Samo 37 posto kaže da odobrava način kako Bush postupa u Iraku, što je pad u odnosu na anketu u veljači kada je tako mislilo njih 45 posto.

Bushove probleme s potporom javnosti pokazuju i druga najnovija istraživanja javnoga mnijenja. Istraživanje Associated Pressa i Ipsosa utvrdilo je potporu od 43 posto, Gallupa od 47 posto, a lista The Washington Post i televizije ABC od 48 posto.

Bushov najvažniji unutarnjopolitički prioritet, reforma državnog mirovinskog sustava djelomičnom privatizacijom, nije to i za Amerikance. Dvije trećine ispitanika kažu da nisu sigurni da Bush može donijeti dobre odluke oko sustava, a samo 25 posto odobrava njegovo postupanje prema sustavu.

Bush i dalje uživa potporu većine, od 52 posto Amerikanaca, u borbi protiv terorizma.

Samo 33 posto Amerikanaca misli da se zemlja kreće u pravom smjeru, dok 61 posto drži da je otišla u krivom pravcu.

Najvažniji problemi za Sjedinjene Države su gospodarstvo i radna mjesta te borba protiv terorizma, mišljenje je većine Amerikanaca.

Američki Kongres uživa trenutačno još manju potporu- samo 33 posto Amerikanaca odobrava njegov rad, a samo 19 posto kaže da Kongres dijeli njihove prioritete.

Istraživanje Timesa i CBS-a provedeno je od 10. lipnja do srijede ovoga tjedna na 1.111 odraslih ispitanika i ima marginu pogreške u uzorku od +/- 3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙