FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacrt Balfourske deklaracije na aukciji 16. lipnja

NEW YORK, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Rukom pisan nacrtBalfourske deklaracije, u kojoj su začeti temelji osnivanja državeIzrael, bit će ponuđeni na aukciji 16. lipnja u New Yorku kao dioarhive sastavljene od 175 dokumenata, objavila je u utorak aukcijskakuća Sotheby's.
NEW YORK, 25. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Rukom pisan nacrt Balfourske deklaracije, u kojoj su začeti temelji osnivanja države Izrael, bit će ponuđeni na aukciji 16. lipnja u New Yorku kao dio arhive sastavljene od 175 dokumenata, objavila je u utorak aukcijska kuća Sotheby's.

Procjenjuje se da će cijela arhiva postići cijenu između pola milijuna i 800 tisuća američkih dolara, te da će biti prodana u jednom komadu, rekli su iz Stoheby'sa.

Pomoćnik zamjenika predsjednika aukcijske kuće Joshua Lipton kazao je da arhivu prodaje osoba, koja je željela ostati neotkrivena, i da ju je ta osoba nabavila od kćeri Leona Simona.

Simon je sudjelovao u razgovorima koji su na kraju rezultirali donošenjem deklaracije britanske vlade 1917. godine u kojoj se povoljno govorilo o uspostavljanju izraelske države u Palestini.

Dokument je jedini poznati očuvani i rukom pisan nacrt Balfourske deklaracije, koja je dobila ime po tadašnjem britanskom ministru vanjskih poslova Arthuru Balfouru.

Simonov nacrt nosi nadnevak 17. srpnja 1917 i razlikuje se od službene deklaracije koju je izdala britanska vlada 2. studenog 1917. i koji se još čuva u spisima britanske vlade.

Razlika je u jednoj rečenici koja kaže da je razumljivo da neće biti akcije koja bi mogla prejudicirati građanska i vjerska prava postojećih nežidovskih zajednica u Palestini ili prava i politički status koje su uživali Židovi s mjestom boravka u bilo kojoj drugoj zemlji.

Palestinski arapi vjeruju da je ta deklaracija ignorirala njihova nacionalna i politička prava, dok je s druge strane ta prava zajamčila židovskom narodu.

Od ostalih dokumenata u arhivi, neki se odnose na osnivanje Britanskog palestinskog povjerenstva i Cionističkog političkog povjerenstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙