FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrana ribolova koćom oko Mljeta

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Od početka idućeg tjedna, 20. lipnjapa do 1. studenoga zabranjuje se ribolov pridnenom povlačnom mrežom -koćom u akvatoriju širine 3 nautičke milje u ribolovnoj zoni D odspojnice svjetionik na otoku Sveti Andrija-rt Gruj na otoku Mljetuprema jugozapadu, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Od početka idućeg tjedna, 20. lipnja pa do 1. studenoga zabranjuje se ribolov pridnenom povlačnom mrežom - koćom u akvatoriju širine 3 nautičke milje u ribolovnoj zoni D od spojnice svjetionik na otoku Sveti Andrija-rt Gruj na otoku Mljetu prema jugozapadu, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Zabrana je, objašnjavaju iz Ministarstva, donesena nakon podataka inspektorata da se u posljednje vrijeme na tom području intenzivno izlovljava nedorasli oslić, prosječne duljine od 8 do 10 centimetara.

Ovo je četvrta godina da se u istom razdoblju i na istom području donosi privremena zabrana ribolova, što su inicirali ribari.

Područje na koje se zabrana odnosi, ističu iz Ministarstva, poznato je rastilište mlađi oslića, koji se u godinama prije zabrana pojačano izlovljavao na štetu ribljeg fonda, ali i samih ribara.

Naime, u ovo doba godine srednja veličina oslića je 8 do 12 centimetara što znači da je za kilogram potrebno 40 do 50 komada, a na tržištu dosegnu cijenu oko 10 kuna po kilogramu.

Nakon isteka zabrane oslić naraste na 20 do 22 centimetra, tako da je za kilogram potrebno 7 do 8 komada, a u tom slučaju dosegnu cijenu 40 do 50 kuna po kilogramu.

Drugim riječima, biomasa se nakon zabrane uveća 7 puta, cijena četiri do pet puta, a ukupni gospodarski efekti veći su barem 30 puta, tumače iz Ministarstva.

Zabranu izlova oslića u navedenom području od 20. lipnja do 1. srpnja pojačano će nadzirati ribarska inspekcija, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙