FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD objavio oštru ocjenu o talijanskom gospodarstvu

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Talijansko gospodarstvo dobilo jeoštru ocjenu u dugo odgađanom izvješću Organizacije za gospodarskusuradnju i razvoj (OECD), bilježi londonski The Financial Times.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Talijansko gospodarstvo dobilo je oštru ocjenu u dugo odgađanom izvješću Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), bilježi londonski The Financial Times.

U izvješću o Italiji OECD je konstatirao da je rast produktivnosti "bio vrlo slab" te da je zemlji potrebno "dugoročno" poboljšanje javnih financija, "snažniji angažman u smjeru reformi regulative"i nastavak reformi sustava korporativnog upravljanja.

Izvješće je sastavljeno prije nedavne objave loših rezultata talijanskog gospodarstva pa je puno blaže nego što bi bilo da je izvješće odgođeno, kazali su dužnosnici OECD-a.

Organizacija je bila prisiljena izbrisati iz izvješća sve gospodarske prognoze jer je analiza na kojoj se ono temelji sastavljena prošle jeseni, dakle prije no što je Italija pala u recesiju. Da su uključene najnovije prognoze, izgledi talijanskog gospodarstva i analiza talijanskih nevolja bili bi još sumorniji.

Odgoda objave izvješća o Italiji zrcali napetosti između pojedinih članica OECD-a a uglavnom je uzrokovana sporom članica iz EU-a i onih izvan te zajednice, kao i sukobom između OECD-a i Europske komisije.

Naime, europske članice ne dopuštaju OECD-u da izvješćuje o politici EK koja utječe na pojedinačna gospodarstva. Zato organizaciji nije dopušteno, primjerice, izvješćivanje o utjecaju Zajedničke poljoprivredne politike (CAP). Takav je stav oneraspoložio članice OECD-a izvan EU-a koje su ustrajale na uključivanju izvješća o Italiji, što su zemlje EU-a odbile.

Talijanska je vlada nedavno zatražila novu odgodu izvješća zbog unutarnjih političkih razloga, svjesna da će ono biti nepovoljno. OECD je usvojio taj zahtjev ali su dobri poznavatelji prilika upozorili da je odgodila potaknula dvojbe u vezi s upravljanjem OECD-om i njezinoj sposobnosti da kritički i objektivno savjetuje svoje članice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙