FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder upozorava na posljedice na Balkanu ako se zaustavi širenje EU

FRANKFURT, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar GerhardSchroeder pozvao je čelnike zemalja Europske unije da ne zatvore vrataUnije Bugarskoj i Rumunjskoj i da ne uskrate ostalima balkanskimzemljama perspektivu pridruživanja EU-u.
FRANKFURT, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao je čelnike zemalja Europske unije da ne zatvore vrata Unije Bugarskoj i Rumunjskoj i da ne uskrate ostalima balkanskim zemljama perspektivu pridruživanja EU-u.

U govoru uoči summita EU-a u Bruxellesu Schroeder je upozorio da će, kaže li se balkanskim zemljama kako za njih nema pristupa u EU, to pokrenuti val "novog nacionalizma" u toj regiji.

"Europa bi ponovno bila bačena u sukob koji ne bi bio dobar... O tome treba razmisliti", rekao je Schroeder u govoru objavljenom uoči summita.

"Ja ću u svakom slučaju razmišljati o tome dok ovog vikenda mi čelnici budemo razgovarali o finacijskim pitanjima", rekao je Schroeder.

"Njemačka su sredstva zasigurno ograničena. Ja znam da su mnogi od mojih prethodnika postali Veliki Europljani otvorivši njemačke blagajne. To više iz objektivnih razloga nije moguće. No plahost ne bi trebala biti vodilja europske politike".

Schroeder je rekao da oni koji se brinu glede troškova EU-a trebaju razmisliti o tome koliko Njemačka i druge države svake godine izdvajaju za održavanje mira na Balkanu.

"A ako to usporedim s troškovima članstva i priprema za članstvo onda bih mirne duše i što se financijske strane tiče, mogao reći: ti ljudi trebaju europsku perspektivu za sigurnost i stabilnost", rekao je Schroeder

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙