FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: 'da' programima s EU

ZAGREB,3. lipnja(Hina) - Saborski klubovi zastupnika suglasili su sedanas da Sabor treba potvrditi okvirni sporazum o općim načelimasudjelovanja Hrvatske u programima EZ, navode da će Hrvatska time, uzfinancijsku korist, potvrditi i odlučnost približavanju EU.
ZAGREB,3. lipnja(Hina) - Saborski klubovi zastupnika suglasili su se danas da Sabor treba potvrditi okvirni sporazum o općim načelima sudjelovanja Hrvatske u programima EZ, navode da će Hrvatska time, uz financijsku korist, potvrditi i odlučnost približavanju EU.

Potvrđivanjem Okvirnog sporazuma, Hrvatskoj se otvara prilika da uz tri dosadašnja, koristi sredstva iz još devet programa sada namijenjenih samo članicama EU, rekao je Vladin predstavnik.

Programi se, među inim, odnose na poticanje poduzetništva, jednakost spolova, transportni sustav, znanstvena istraživanja.

Klubovi upozoravaju da su 'u igri' velika sredstva i da ih treba pametno iskoristiti, jer, kako kaže Jozo Radoš (Klub HNS/PGS), o tome će ovisiti percepcija Hrvatske u Uniji.

Hrvatska ove godine može povući oko 300 milijuna eura i nije isto hoće li povući 50 ili 100 milijuna, kaže Radoš, nezadovoljan što Sabor nema nikakvih mehanizama da prati taj proces.

Rasprava o sporazumu 'uobičajeno' se proširila i na druge teme.

Damir Kajin (IDS) ocijenio je, naime, da Hrvatska u ovom trenutku ima problem koji se zove Velika Britanija, a njena je projekcija, tvrdi, zapadni Balkan, ne u novoj Jugoslaviji, već ulasku Hrvatske u EU u kompoziciji, zajedno s još nekima s ovih prostora.

Držim da je to pogrešna politika Britanije, rekao je Kajin.

Opetovao je da Hrvatska mora u EU, jer alternativa tome je, dodaje, Balkan, odnosno zapadni Balkan.

Na Kajinovu izjavu da ga taj pojam previše niti ne smeta, iako ga se spominje na deset mjesta, reagirao je Marko Turić (HDZ) poručujući mu da je to u suprotnosti s Ustavom koji, dodao je, zabranjuje pokretanje postupaka udruživanja Hrvatske u sveze s drugim državama u kojima bi to moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenske, odnosno balkanske zajednice u bilo kojem obliku.

Sabor je raspravio i zakonski prijedlog o biljnom zdravstvu, a 14. sjednicu nastavlja popodne glasovanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙