FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danas s radom počela UMTS mreža T-Mobilea

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Operater mobilne telefonije T-MobileHrvatska danas je počeo pružati telekomunikacijske usluge mobilnetelefonije treće generacije-3G putem UMTS mreže, za što je koncesijuna razdoblje od 20 godina dobio krajem prošle godine, doznaje se izT-Mobilea.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Operater mobilne telefonije T-Mobile Hrvatska danas je počeo pružati telekomunikacijske usluge mobilne telefonije treće generacije-3G putem UMTS mreže, za što je koncesiju na razdoblje od 20 godina dobio krajem prošle godine, doznaje se iz T-Mobilea.

Prema koncesijskom ugovoru za UMTS, potpisanim sredinom prosinca 2004., T-Mobile je bio obvezan s obavljanjem telekomunikacijskih usluga i djelatnosti iz te koncesije početi u roku od šest mjeseci od dana sklapanja ugovora. Tih je šest mjeseci isteklo ovih dana.

U skladu s tim, napominju iz T-Mobilea, njihovi korisnici od danas mogu sve trenutno dostupne GSM usluge (druge generacije mobilne telefonije) po istim cijenama koristiti i putem 3G odnosno UMTS mreže.

T-Mobile je za UMTS koncesiju u prosincu prošle godine platio naknadu od 132 milijuna kuna, a osim njih koncesiju za UMTS u Hrvatskoj još imaju operateri VIPnet (koji te usluge pruža od početka ove godine) te treći, Tele2 (koji svoj početak rada najavljuje za kolovoz ove godine).

Svi su se oni obvezali i da će u razdoblju od dvije godine od dana dobivanja koncesije za UMTS 'pokriti' najmanje 25 posto stanovništva, a u razdoblju od pet godina najmanje 50 posto.

UMTS (Universal Mobile Telecomunications Sistem-Univerzalni mobilni telekomunikacijski sustav) je treća generacija mobilne telefonije kojom se nadograđuje postojeća mreža druge generacije mobilne telefonije-GSM. Ta tehnologija putem UMTS mobilnih telefona omogućava čitav niz novih načina multimedijalnog komuniciranja - od većih brzina prijenosa podataka, audio i videozapisa, video telefonije i video konferencija do bržeg pristupa Internetu, poslovnim aplikacijama i zabavnim sadržajima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙