FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antonio Gutteres preuzeo dužnost visokog povjerenika UN-a za izbjeglice

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Izrazivši snažnu potporu temeljnimvrijednostima međunarodne zaštite izbjeglica, Antonio Gutteresslužbeno je u srijedu preuzeo dužnost visokog povjerenika UN-a zaizbjeglice, priopćio je UNHCR na svojoj web stranici.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Izrazivši snažnu potporu temeljnim vrijednostima međunarodne zaštite izbjeglica, Antonio Gutteres službeno je u srijedu preuzeo dužnost visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, priopćio je UNHCR na svojoj web stranici.

Bivši portugalski premijer došao je rano ujutro u sjedište UNHCR-a u Ženevi svog prvog radnog dana na čelu 54 godine stare humanitarne agencije, čijih 6.000 djelatnika pomaže izbjeglicama u 115 zemalja.

Gutteres planira svoju prvu misiju na terenu već idućeg tjedna kada će otputovati u Ugandu, baš na Svjetski dan izbjeglica u ponedjeljak 20. lipnja.

Gutteresa je na dužnost visokog povjerenika imenovao glavni tajnik UN-a Kofi Annan 24. svibnja, a Opća skupština UN-a službeno ga je izabrala i dala mu petogodišnji mandat tri dana kasnije. On je na toj dužnosti naslijedio bivšeg nizozemskog premijera Ruuda Lubbersa koji je bio na čelu UNHCR-a od siječnja 2001. do veljače ove godine.

Gutteres je rođen 30. travnja 1949. Oženjen je i ima dvoje djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙