FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Felt dvaput vodio FBI istrage o "Dubokom grlu"

NEW YORK, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši dužnosnik Saveznogureda za istrage (FBI) Mark Felt, koji je nedavno otkrio javno da jeon zapravo legendarno "Duboko grlo", odnosno doušnik koji je odavaotajne u aferi "Watergate" dvojici novinara, čak je dvaput vodioistrage FBI-ija o tome da se otkrije tko je bio "Duboko grlo", objavioje u utorak američki magazin Nation.
NEW YORK, 15. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši dužnosnik Saveznog ureda za istrage (FBI) Mark Felt, koji je nedavno otkrio javno da je on zapravo legendarno "Duboko grlo", odnosno doušnik koji je odavao tajne u aferi "Watergate" dvojici novinara, čak je dvaput vodio istrage FBI-ija o tome da se otkrije tko je bio "Duboko grlo", objavio je u utorak američki magazin Nation.

Tragajući kroz originalne povjerljive dosjee FBI-a koji su dostupni javnosti, ko-autori David Corn i Jeff Goldberg pronašli su dokumente koji su pokazali da je Felt bio zadužen za pronalaženje doušnika koji je novinarima Washington Posta Bob Woodwardu i Carlu Bernsteinu pomogao da u aferi prisluškivanja natjeraju tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona na ostavku.

Članak "Kako je Duboko grlo obmanuo FBI", u kojem se opisuje kako je Felt lukavo maknuo saveznu agenciju sa svog traga izaći će u izdanju magazina 23 lipnja, a objavljen je na Internet stranicama magazina u ponedjeljak kasno navečer.

Felt, koji je u lipnju 1972. zamjenjivao izvršnog direktora FBI-a L. Patrick Graya i već tada u tajnosti razgovarao sa Woodwardom, zapovijedio je istragu o tome da li je ikoji djelatnik agencije odavao informacija novinama. Istraga nije dala nikakve rezultate, kaže se u članku.

U dopisu od 11. rujna 1972. Felt je pomoćniku direktora FBI-ija Charlesu Bates sugerirao da novinari Washington Posta možda dobivaju tajne informacije agencije od nekoga izvan FBI-a i zahtijevao istragu nad okružnim tužiteljem u Miamiju, koji je slijedio trag novca u aferi Watergate.

Iako je u Bijeloj kući rasla sumnja da je baš Felt doušnik novinarima, opet je postavljen na čelo istrage izvora informacija Washington Posta 1973. godine.

Felt je u memorandumu napisao "da nema sumnje da novinari imaju pristup informacijama ili u FBI-iju ili u Ministarstvu pravosuđa". Kasnije je Felt primio izvješće u kojem se kaže da su postojali i alternativni izvori curenja informacija, osim osoblja FBI-a. Felt je to proslijedio svojim nadređenima, koji su javnim tužiteljima sugerirali da bi doušnik mogao biti u uredu javnog tužitelja u Washingtonu i u Bijeloj kući.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙