FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington Post potvrdio da je Mark Felt bio "duboko grlo"

WASHINGTON, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Washington Post potvrdioje u utorak da je bivši zamjenik direktora FBI-a Mark Felt bio "dubokogrlo", legendarni tajanstveni izvor koji je novinarima toga listadojavio informacije koje su dovele do afere Watergate i ostavkeameričkog predsjednika Richarda Nixona 1974. godine.
WASHINGTON, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Washington Post potvrdio je u utorak da je bivši zamjenik direktora FBI-a Mark Felt bio "duboko grlo", legendarni tajanstveni izvor koji je novinarima toga lista dojavio informacije koje su dovele do afere Watergate i ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona 1974. godine.

Kako je objavljeno na internet stranici Washington Posta, Bob Woodward, jedan od dvojice reportera koji su otkrili ključne elemente afere Watergate, potvrdio je da je Felt bio tajanstveni izvor, svega nekoliko sati nakon što je magazin Vanity Fair objavio da je Felt sam priznao svoju ulogu.

O identitetu tzv. dubokog grla, koji je odavao tajne informacije novinarima Washington Posta Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu, dugo se spekuliralo, a sam Felt bio je u tom smislu spomenut nekoliko puta.

Felt (91) koji danas živi u Santa Rosi u Kaliforniji istinu o svojoj ulozi u Watergateu najprije je otkrio obitelji, a kasnije je pristao surađivati u stvaranju članka.

Vanity Fair prenosi da su članovi obitelji uvjerili Felta da je njegov čin bio ispravan, i stoga vrijedan objave te da bi s tim trebao izaći u javnost.

Afera Watergate izbila je u prvoj polovici 1973. godine kada je otkriveno da su pristaše republikanaca pred izbore 1972. radi špijunaže noću provaljivale u glavno sjedište Demokratske stranke. Najbliži Nixonovi suradnici bezuspješno su pokušavali prikriti aferu, a kasnije su i ometali sudsku istragu. To je dovelo do pokretanja postupka za opoziv Nixona s predsjedničkog položaja, pa je on u kolovozu 1974. podnio ostavku.

Zbog činjenica da su novinari otkrili sam skandal, kao i pokušaj da se skandal prikrije, te da je cijela priča uspjela srušiti američkog predsjednika, ova se afera se smatra najslavnijim uspjehom istraživačkog novinarstva u povijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙