FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac otvorio Paris Air Show

LE BOURGET (Francuska), 13. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Francuski predsjednik Jacques Chirac otvorio je u ponedjeljak Paris Air Show, najveći svjetski sajam zrakoplovstva.

Chirac je prigodom otvaranja pozdravio pilota Didiera Delsallea, koji je 14. svibnja sletio helikopterom Ecureuil/AStar AS350 B3 na vrh Mount Everesta (8.848 metara) čime je postigao novi rekord u slijetanju i polijetanju s tako velikih nadmorskih visina.

Uz 1.800 izlagača i više od 1200 komercijalnih i vojnih zrakoplova koje će tijekom sedam dana razgledati oko 300.000 posjetitelja, Paris Air Show u mjestu Le Bourget sjeverno od Pariza glavni je događaj za zrakoplovnu industriju.

Tijekom sajma bit će izvedeno oko 50 demonstracija letova, a najveći će spektakl pružiti Airbus A380, najveći ikad sagrađeni komercijalni zrakoplov koji može prevoziti od 555 do 800 putnika. A380 svakodnevno će letjeti tijekom sajma.

Konkurentska američka tvrtka Boeing predstavit će svoj 777-200LR koji može letjeti 17.446 kilometara bez uzimanja goriva.

Pariški sajam događa se u vrijeme kada Sjedinjene Države i Europska unija vode pravnu bitku oko državnih subvencija. Naime, i Bruxelles i Washington podnijeli su jedan protiv drugog tužbe pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, optužujući se međusobno za ilegalno financiranje zrakoplovne industrije.

Na sajmu bi pozornost trebao privući i Falcon 7X proizvođača Dassault's, zatim brazilski Embraer 195, te Gulfstream's G45 i G550.

Među vojnim zrakoplovima hit će biti Boeingov 767-3000, novi borbeni avioni Mirage i Rafale tvrtke Dassault's, te Zeppelin NT, proizvođača Sofema.

Rusi će predstaviti model svemirske postaje dizajnirane za planet Mars.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙