FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Joschka Fischer zauzima se u knjizi za prijem Turske u EU i ratifikaciju EU-ustava

BEČ, 13. lipnja 2005. (Hina/APA) - Na europsku sigurnost će u prvojpolovici 21. stoljeća "odlučujuće utjecati, pa čak je i definirati,razvoj na Bliskom Istoku i u prostoru Sredozemlja", zbog čega se nesmije malodušno odustati od turskog mosta prema toj regiji nego se onmora osigurati kao trajna poveznica, teza je njemačkog ministravanjskih poslova Joschke Fischera u njegovoj novoj knjizi "Povratakpovijesti".
BEČ, 13. lipnja 2005. (Hina/APA) - Na europsku sigurnost će u prvoj polovici 21. stoljeća "odlučujuće utjecati, pa čak je i definirati, razvoj na Bliskom Istoku i u prostoru Sredozemlja", zbog čega se ne smije malodušno odustati od turskog mosta prema toj regiji nego se on mora osigurati kao trajna poveznica, teza je njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera u njegovoj novoj knjizi "Povratak povijesti".

U prvom poglavlju bivši ljevičarski borac s uličnih barikada a danas jedan od vodećih ljudi realpolitičke frakcije njemačkih Zelenih citira slovenskog filozofa Slavoja Žižeka i svojim čitateljima želi dobrodošlicu u "pustinji stvarnosti". Naslov knjige ujedno je i Fischerov odgovor na tezu Francisa Fukuyame o "Kraju povijesti". Jer, smatra Fischer, terorističkim napadom od 11. rujna 2001. ta se predodžba (Fukuyamina) pokazala kao "ništavna, tašta i jednostavno kriva".

Nade u trajni mir i blagostanje, što su se pobudile nakon pada berlinskog zida u zlatnim 90-tim godinama, piše Fischer, uzmakle su pred opasnosti novog tipa koja potiče od asimetrične sile - "džihad protiv McWorlda" - citira Fischer američkog politologa Benjamina Barbera.

U takvoj je situaciji za Europu odlučujuće da li će u njezinom strateškom susjedstvu u sredozemnom prostoru uspjeti dugoročna i široka modernizacija kao odgovor na terorizam džihadskog tipa ili ne. Pritom "europeizacija Turske" igra značajnu ulogu. Povratak Europljana na današnje vanjske granice EU bio bi "nedozvoljeno kratkovidan i nadasve lakomislen", upozorava Fischer.

Fischer se u knjizi zalaže za ratifikaciju ustava EU. Njemački je ministar još prije negativnih izjašnjavanja o euro-ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj napisao da bi, ako taj ugovor već u prvom naletu doživi neuspjeh u nekim zemljama članicama, "mogla nastupiti posve bizarna situacija da se zemlje članice ... i unatoč tome nastave ponašati kao da je ustav stupio na snagu". Jer, smatra Fischer, "boljeg ustavnog ugovora u dogledno vrijeme neće biti".

U svojoj možda zadnjoj knjizi napisanoj kao njemački ministar vanjskih poslova, Fischer evocira brojne aspekte svjetske povijesti i politike - od punskih ratova do američke invazije na Irak - te opisuje svoju viziju novog svjetskog poretka. Taj će se, po Fischeru, zasnivati na dva stupa: jedinoj svjetskoj sili Sjedinjenim Državama i snazi legitimiranja sustava Ujedinjenih Naroda.

Borba protiv terorizma imat će uspjeha samo ako "hard power" Sjedinjene Države i "soft power" Europska unija budu surađivale. Kao moguće protagoniste novog hladnog rata - koji bi mogao i eksalirati - Fischer vidi Sjedinjene Države i "buduću svjetsku silu" Kinu, ali se pritom izričito ograđuje od teze Samuela Huntingtona o "sukobu civilizacija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙