FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susreti hrvatskih i finskih gospodarstvenika

ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Gospodarska suradnja Hrvatske iFinske trenutno je izuzetno mala, no to daje dovoljno prostora zanjeno poboljšanje i jačanje u gotovo svakom sektoru, rekla jeministrica za vanjsku trgovinu i razvoj finskog ministarstva vanjskihposlova Paula Lehtomäki na današnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 11. svibnja 2005. (Hina) - Gospodarska suradnja Hrvatske i Finske trenutno je izuzetno mala, no to daje dovoljno prostora za njeno poboljšanje i jačanje u gotovo svakom sektoru, rekla je ministrica za vanjsku trgovinu i razvoj finskog ministarstva vanjskih poslova Paula Lehtomäki na današnjoj konferenciji za novinare.

Lehtomäki predvodi finsko gospodarsko izaslanstvo koje, među ostalim, čine predstavnici 15-tak vodećih finskih kompanija iz sektora brodogradnje, automobilske i kemijske industrije, građevine, šumarstva, energetike, turizma, prometa, poljoprivrede i dr., koje boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Upravo sastav delegacije, naglasila je Lehtomäki tijekom individualnih sastanaka finskih i hrvatskih gospodarstvenika u Zagrebu, ukazuje na sve veće zanimanje finskih gospodarstvenika za Hrvatsku, posebice za područja brodogradnje, šumarstva i zaštite okoliša, u kojima obje zemlje ili imaju dugu tradiciju ili snažan "know-how".

Rastući interes, dodala je, pokazuju i podaci o prošlogodišnjem 40-postotnom rastu broja finskih turista koji su posjetili Hrvatsku, što također čini dobar temelj za širenje poslovne suradnje.

Lehtomäki je kazala i kako je posjet finskog izaslanstva u ovom trenutku posebice zanimljiv zbog procesa približavanja Hrvatske Europskoj uniji, u čemu Hrvatska ima podršku Finske.

Državni tajnik za industriju u Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković je istaknuo da Hrvatska ima razvijene gospodarske odnose sa zemljama jugoistočne Europe, zbog čega bi finskim partnerima mogla biti zanimljiva kao 'vrata' za to tržište.

Susret hrvatskih i finskih gospodarstvenika organizirali su Veleposlanstvo Finske, tvrtka Finpro i Hrvatska gospodarska komora (HGK), s ciljem upoznavanja potencijalnih poslovnih partnera, privlačenja potencijalnih investitora u Hrvatsku te poboljšanja gospodarske suradnje.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prošloj je godini Hrvatska u Finsku izvezla roba u vrijednosti od svega 12,47 milijuna dolara, dok je uvoz iz te zemlje iznosio 52,7 milijuna kuna. U prva tri mjeseca ove godine pak hrvatski je izvoz u tu zemlju iznosio 3,6 milijuna dolara, dok je iz Finske uvezeno roba u vrijednosti od 15,66 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙