FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorac ne odustaje od nagodbe s nastavnicima

ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - Nakon što su sindikati u srednjim iosnovnim školama jučer odbili prijedlog nagodbe o isplati smjenskograda i neki od njih najavili štrajk, ministar znanosti, obrazovanja išporta Dragan Primorac ustvrdio je danas kako i dalje ustraje nanagodbama, ali u slučaju štrajka poslodavac ima pravo ne isplatitizaposlenima vrijeme provedeno u štrajku.
ZAGREB, 14. svibnja 2005. (Hina) - Nakon što su sindikati u srednjim i osnovnim školama jučer odbili prijedlog nagodbe o isplati smjenskog rada i neki od njih najavili štrajk, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac ustvrdio je danas kako i dalje ustraje na nagodbama, ali u slučaju štrajka poslodavac ima pravo ne isplatiti zaposlenima vrijeme provedeno u štrajku.

Ministarstvo je pripremilo nagodbe po kojima bi se zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama isplatio dug za smjenski rad, uključujući i sudske troškove, ali bez kamata.

No, Sindikat hrvatskih učitelja i Hrvatski školski sindikat Preporod, koji zastupaju zaposlene u osnovnim školama, odbili su tu ponudu, ocjenjujući je neprihvatljivom, a Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zaprijetio je i štrajkom.

Ministar Primorac rekao je danas na konferenciji za novinare da je "legitimno pravo sindikata organizirati štrajk", ali isto tako pravo je poslodavca ne isplatiti vrijeme u štrajku. Također, dodao je, zbog najavljenog štrajka, nema namjeru skraćivati školsku godinu.

"Prijedlog ide u prilog nastavnicima jer se radi o iznosu koji se po prvoj procjeni penje na 140 milijuna kuna, i vjerujem da ćemo do ljetnih praznika imati zadovoljne nastavnike koji će isplaćene zaostatke osjetiti na plaćama", rekao je ministar Primorac.

Ministarstvo je zaposlenima u srednjim školama ponudilo da potpišu nagodbu kojom bi im se bez kamata isplatile tražbine za smjenski rad od 1. travnja 2002. te namirili sudski i odvjetnički troškovi, ali s time da odustanu od tražbina sudskim putem.

Ministar Primorac rekao je da će za dva dana ponuditi istu nagodbu osnovnim školama za sporno razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2002., dodajući da je Ministarstvo voljno isplatiti zaostatke za sve mjesece za koje nema zastare.

Ustvrdio je kako je ovo prvi put da ministar otplaćuje dug koji mu ne pripada i da je pronašao novac za isplatu tražbina, pa smatra da će nastavnici prihvatiti nagodbu.

"Mnoštvo zaposlenika izvan sindikata zanima se za nagodbe, a budući da poznajem čelnike sindikata koji žele dobro obrazovnom sustavu, vjerujem da će se i tu dogoditi iskorak", dodo je ministar Primorac.

Čelnici osnovnoškolskih sindikata nagodbenu ponudu ocijenili su neprihvatljivom zbog razdoblja na koje se dug odnosi. Umjesto 60 milijuna kuna, koliko sindikati traže za najmanje šest mjeseci na koje se dug odnosi, nudi se tek 25 milijuna, čime se pokrivaju dva i pol mjeseca, kažu sindikalci.

Srednjoškolski sindikat također je odbio nagodbu i najavio štrajk za 9. lipnja dok se ne potpiše kolektivni ugovor koji predviđa rast plaća ove godine za prosječno 5,66 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙