FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U povodu Svjetskog dana oceana, 8. lipnja, zahtjev za zaštitom kitova

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - U povodu Svjetskog dana oceana, 8.lipnja, ekološka udruga Prijatelji životinja uputila je danas zamolbuVladi RH za što hitnijim učlanjivanjem Hrvatske u InternationalWhaling Commission (IWC - Međunarodno povjerenstvo za kitove) kako binaša država mogla odigrati aktivnu ulogu u zaštiti kitova.
ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - U povodu Svjetskog dana oceana, 8. lipnja, ekološka udruga Prijatelji životinja uputila je danas zamolbu Vladi RH za što hitnijim učlanjivanjem Hrvatske u International Whaling Commission (IWC - Međunarodno povjerenstvo za kitove) kako bi naša država mogla odigrati aktivnu ulogu u zaštiti kitova.

Prijatelji životinja pozvali su i građane da podupru nastojanje Hrvatske za što bržim učlanjenjem u IWC.

U priopćenju navode da je u prošlom stoljeću ubijeno oko dva milijuna velikih kitova, pri čemu se neke vrste dovedene do ruba izumiranja. Zabrinutost da bi pojedine vrste kitova mogle izumrijeti dovela je 1986. do globalne zabrane komercijalnog kitolova, ali se, unatoč moratoriju, godišnje ubije oko 1400 kitova i to metodama koje su se vrlo malo promijenile kroz prošlo stoljeće.

"Zbog ribolova mnoge vrste riba i sisavaca koje žive u oceanima u rapidnom su opadanju, onečišćenje guši obalna staništa dok druga nestaju alarmantnom brzinom, a ekosustavi koralja sve više propadaju", navode Prijatelji životinja u priopćenju i ističu da bez obzira na to gdje živimo, svatko od nas utječe na oceane, mora i sve njihove stanovnike.

Svjetski dan oceana obilježava se od 1992. kada je održan summit za Zemlju u Rio de Janeiru. Ove godine obilježavanje je u znaku zaštite kitova i napora udruga diljem svijeta u srječavanju ukidanja moratorija na njihov izlov, a čijem ukidanju prijete interesi bogatih zemalja, navodi eko udruga Prijatelji životinja u povodu Svjetskog dana oceana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙