FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Moskvi svečano obilježena 60. obljetnica Dana pobjede

ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Šezdeseta obljetnica pobjede nadfašizmom svečano je obilježena u ponedjeljak vojnom paradom u Moskvikoju je s tribina na Crvenom trgu gledalo osam tisuća ljudi, međukojima više od 50 svjetskih čelnika.
ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Šezdeseta obljetnica pobjede nad fašizmom svečano je obilježena u ponedjeljak vojnom paradom u Moskvi koju je s tribina na Crvenom trgu gledalo osam tisuća ljudi, među kojima više od 50 svjetskih čelnika.

Najemotivniji dio parade bio je kad se više od 2500 veterana provezlo Crvenim trgom u 130 automobila ZIL posebno izrađenih za tu prigodu u kabriolet verziji.

Veterani u automobilima mahali su karanfilima pozdravljajući okupljeno mnoštvo. Na tribinama gdje je sjedilo još 2500 veterana, snažne emocije izazvale su suze, spontano ustajanje i pljeskanje.

U paradi je sudjelovalo i dvanaest borbenih zrakoplova, koji su u formacijama nadlijetali Crveni trg i na nebu ostavljali trag u bojama ruske zastave.

U govoru održanom na paradi ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je među ostalim da je 9. svibnja "bio i uvijek će biti sveti dan za našu zemlju, proslava koja ne samo da nas inspirira... nego i ispunjava naša srca složenom mješavinom osjećaja - radošću i tugom, suosjećanjem i plemenitošću. Suočeni sa stvarnom prijetnjom terorizma mi moramo ostati vjerni sjećanju na naše očeve. Naša je dužnost braniti svjetski poredak utemeljen na sigurnosti i pravdi i na novoj kulturi odnosa među nacijama, koja neće dozvoliti ponavljanje bilo kakvog rata...", istaknuo je Putin.

U drugom svjetskom ratu, velikom domovinskom ratu - kako ga nazivaju Rusi, Sovjetski Savez pretrpio je goleme žrtve - izgubio je gotovo 27 milijuna ljudi. To je više od polovice svih gubitaka u Drugom svjetskom ratu, koji se procjenjuje na više od 50 milijuna ljudi.

Međutim, za Rusiju veliki domovinski rat nije predstavljao samo bol i gubitak. On je također predstavljao ponos, slavu, junaštvo, odvažnost i snagu naroda koji su naseljavali šestinu svijeta i koji su pružili neviđeni otvor okupatorima. Obrana Moskve, Sevastopolja, Odese, 900 dana i noći opsade Lenjingrada, bitka za Staljingrad - koja je označila radikalnu prekretnicu u ratu - ti će događaji uvijek ostati dio ruske i svjetske povijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙