FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundestag produljio mandat Bundeswehra na Kosovu

BERLIN, 2. lipnja 2005. (Hina) - Donji dom njemačkog parlamentaBundestag u četvrtak JE velikom većinom glasova za daljnjih dvanaestmjeseci produljio mandat Bundeswehra u sklopu međunarodne mirovnemisije KFOR na Kosovu.
BERLIN, 2. lipnja 2005. (Hina) - Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag u četvrtak JE velikom većinom glasova za daljnjih dvanaest mjeseci produljio mandat Bundeswehra u sklopu međunarodne mirovne misije KFOR na Kosovu.

Za produljenje misije glasovalo je 575 zastupnika dok su sedmorica bila protiv.

Njemački ministar obrane Peter Struck (Socijaldemokratske stranka Njemačke, SPD) je prije toga, obraćajući se zastupnicima Budestaga, opravdao daljnji ostanak međunarodnih snaga na Kosovu. "Još uvijek ne možemo reći da je na Kosovu nastupilo trajno primirje", izjavio je Struck. On je istodobno zaključio da su izgledi za političko rješavanje kosovskog pitanja u međuvremenu povećani.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) smatra da bi Europa platila "visoku cijenu" u slučaju ignoriranja svojih obveza na Balkanu.

Mandat Bundestaga dopušta učešće do 8500 vojnika Bundeswehra u sklopu KFOR-a. Trenutno, međutim, na Kosovu boravi 2650 njemačkih vojnika što je nakon Italije najveći kontingent unutar međunarodnih snaga. Mandat Bundeswehra formalno nije ograničen, ali je predviđeno da se Bundestag jednom godišnje bavi pitanjem produljenja boravka njemačkih vojnika na Kosovu.

Njemačko ministarstvo obrane našlo se u posljednjih godinu dana na udaru kritika zbog navodnog neprimjernog reagiranja na nemire koji su na Kosovu izbili u ožujku 2004., odnosno zbog slabe procjene i nedostatne reakcije na te nemire.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙