FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD izvijestile da raste problem trgovine ljudima u svijetu

WASHINGTON,3. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države su u petak optužile 14zemalja u svijetu da ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima,dodavši na popis i četiri svoja saveznika s Bliskog istoka.
WASHINGTON,3. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države su u petak optužile 14 zemalja u svijetu da ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima, dodavši na popis i četiri svoja saveznika s Bliskog istoka.

State Department je priopćio da bi tim zemljama mogle biti nametnute američke sankcije. Broj zemalja koje ne suzbijaju trgovinu ljudima porastao je s prošlogodišnjih 10 na 14 ove godine.

Osam novih zemalja našlo se na tom popisu: Bolivija, Jamajka, Kambodža, Katar, Kuvajt, Saudijska Arabija, Togo i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U svom petom godišnjem izvješću o trgovini ljudima za 2005. State Department je naveo da je prema procjenama od 600.000 do 800.000 ljudi godišnje žrtvom trgovine preko državnih granica. Od toga su najveći dio žene, a potom djeca.

"Trgovina ljudskim bićima je ništa manje nego moderni oblik ropstva", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice predstavljajući izvješće koje razmatra stanje u 150 zemalja.

Na popisu zemalja koje ne čine dovoljno da suzbiju trgovinu ove godine su se našli i američki saveznici na Bliskom istoku Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zemlje koje ne čine dovoljno na suzbijanju trgovine ljudima mogle bi doživjeti da im Sjedinjene Države uskrate određenu pomoć i suradnju.

Cilj izvješća je da poveća svijest o problemu trgovine ljudima u svijetu i potakne vlasti u pojedinim zemljama da se bore protiv tog zla.

Trgovinu ljudima potiče siromaštvo, korupcija i loše obrazovanje u pojedinim zemljama, a oni kojima se trguje zadovoljavaju potrebe za jeftinom radnom snagom, vojnicima i za prostituciju, dok se djecom trguje radi seksualnog iskorištavanja, navodi se u izvješću.

Jon Miller, savjetnik američke državne tajnice za trgovinu ljudima, kazao je da to zlo muči svaku zemlju pa i Sjedinjene Države i da cilj izvješća nije "da kažnjava nego potakne vlasti da suzbiju" trgovinu ljudima.

Na popisu zemalja koje ne poduzimaju dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima ostali su iz 2004. Burma, Ekvador, Kuba, Sjeverna Koreja, Sudan i Venezuela. S tog popisa su ove godine uklonjeni Bangladeš, Ekvatorijalna Gvineja, Gvajana i Sierra Leone.

Izvješće dijeli zemlje na tri skupine. U prvoj su one koje u cijelosti udovoljavaju minimalnim američkim standardima u borbi protiv trgovine ljudima i takvih je u ovogodišnjem izvješću samo 24, većinom zapadnih. U drugoj, najbrojnijoj, su one koje ne udovoljavaju kriterijima u potpunosti, ali čine značajne napore da to postignu. Treću skupinu čine one koje ne udovoljavaju standardima, ali i ne čine napore da to postignu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙