FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radničko vijeće KBC-a "Zagreb" protiv otkaza dvojici liječnika

ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Radničko vijeće KBC-a "Zagreb"jednoglasno je danas odlučilo da nema elemenata za izvanredni otkazdvojici liječnika iz Petrove bolnice Albertu Despotu i MihajluStrelecu zbog smrti novorođenčeta.
ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Radničko vijeće KBC-a "Zagreb" jednoglasno je danas odlučilo da nema elemenata za izvanredni otkaz dvojici liječnika iz Petrove bolnice Albertu Despotu i Mihajlu Strelecu zbog smrti novorođenčeta.

Mišljenje Radničkog vijeća nije obvezujuće za ravnatelja KBC-a Željka Reinera, koji donosi konačnu odluku o otkazima.

Doktori Despot i Strelec, koji su iskaz pred Radničkim vijećem dali u nazočnosti svojih odvjetnika, smatraju da su povjerenstvo Ministarstva zdravstva i nezavisno povjerenstvo ravnatelja bolnice svoje mišljenje da je dijete umrlo zbog stručne pogreške donijeli tri dana prije nego što je bio gotov patohistološki nalaz.

Ističu kako u tom nalazu stoji da se dijete gušilo u trbuhu majke, zbog čega su mu počeli otkazivati jetra, bubrezi i mozak 24 do 72 sata prije porođaja, što znači da bi porođaj završio isto i da je dijete rođeno ranije te večeri 11. svibnja.

I dr. Despot i dr. Strelec tvrde kako nisu odgovorni za smrt novorođenčeta, a njihovi odvjetnici ističu da bi odluka o izvanrednom otkazu bila nezakonita. Za sve smatraju odgovornim ministra zdravstva Nevena Ljubičića i ravnatelja KBC-a.

Dr. Mihajlo Strelec je rekao da je te večeri bio u nadslužbi koja daje mišljenje o medicinskim postupcima koje treba učiniti, te da vođenje porođaja nije bio njegov posao. Izjavio je kako se samo složio s dr. Despotom da treba učiniti carski rez, te kako bi ga i sam obavio da ga je netko pozvao da to učini.

Dr. Albert Despot za sve krivi organizaciju službe u rađaonici. Tvrdi da je te večeri bio jedini liječnik koji obavlja operacije, te je u spornim satima obavljao drugi porođaj, a osim njega u rađaonici je bio još neiskusni specijalizant.

Smatra da je u njegovu slučaju riječ o političkom progonu zbog nedavnoga javnog istupa protiv umjetne oplodnje.

Liječnici i njihovi odvjetnici također upozoravaju na činjenicu da se nitko ne bavi time kako je trudnoća vođena u primarnoj zaštiti, te odgovornošću specijalizantice koja je trudnicu dva dana prije vratila iz bolnice u koju se javila zbog bolova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙