FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječnici krivi za smrt novorođenčeta u Petrovoj

ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - Stručno povjerenstvo Ministarstvazdravstva i socijalne skrbi utvrdilo je da je troje liječnika izKlinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, koji su primili imedicinski obradili rodilju čije je novorođenče umrlo 11. svibnja,učinilo stručnu pogrešku jer nisu odmah napravili predviđeni porodcarskim rezom, kada je postojala realna šansa da se dijete rodi živo ineoštećeno.
ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi utvrdilo je da je troje liječnika iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, koji su primili i medicinski obradili rodilju čije je novorođenče umrlo 11. svibnja, učinilo stručnu pogrešku jer nisu odmah napravili predviđeni porod carskim rezom, kada je postojala realna šansa da se dijete rodi živo i neoštećeno.

U priopćenju Ministarstva zdravstva ističe se da je nakon saznanja o mogućim propustima zdravstvenih radnika prilikom poroda rodilje A.F.N zdravstvena inspekcija Ministarstva obavila 16. svibnja zdravstveno-inspekcijski nadzor u Petrovoj i 18. svibnja u privatnoj ginekološkoj poliklinici u kojoj je rodilja kontrolirala trudnoću.

Na temelju uvida u dostupnu medicinsku dokumentaciju i izjave zdravstvenih radnika, povjerenstvo je donijelo stručno mišljenje da je u postupku zdravstvenih radnika dr. Mihajla Streleca, dr. Alberta Despota i dr. Vladimira Janđela, koji su 11. svibnja tijekom dežurstva primili, medicinski obradili i pratili rodilju, utvrđena stručna greška jer je "trebalo odmah po odluci donesenoj u 19.45 sati pristupiti izvršenju carskog reza kada je postojala realna šansa da se porodi živo i neoštećeno novorođenče".

Ministar zdravstva Neven Ljubičić izjavio je Hini da će nalaz povjerenstva biti poslan ravnatelju KBC-a Zagreb Željku Reineru i Predstojniku Klinike u Petrovoj Ivanu Kuvačiću kako bi protiv odgovornih bile poduzete disciplinske mjere, odnosno suspenzija s radnih mjesta do okončanja sudskog postupka i disciplinskog postupka.

Ministarstvo zdravstva zatražit će pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom Hrvaske liječničke komore (HLK) te uputiti nalaz na daljnje postupanje u MUP.

Predsjednik HLK-a Hrvoje Minigo izjavio je Hini kako je Komora zainteresirana da se cijeli slučaj ispita i donese pravedna sudska presuda, jer je ona treba štititi ugled liječnika, ali ne skrivajući njihove pogreške.

"Ako se tijekom postupka dokaže da je riječ o teškoj disciplinskoj povredi, Časni sud može primijeniti mjeru privremenog ili trajnog oduzimanja liječničke licence", kaže Minigo.

Po podacima HLK-a, dosad je licenca zbog stručne pogreške trajno oduzeta samo u jednom slučaju. Sud može donijeti i odluku o privremenom oduzimanju licenci, na jedan, tri, šest ili više mjeseci, ovisno o težini prijestupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙