FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centar S. Wiesenthal traži od Austrije pravne korake protiv Ašnera

ZAGREB/JERUZALEM, 2. lipnja 2005. (Hina) - Centar Simon Wiesenthal sasjedištem u Jeruzalemu pozvao je u četvrtak austrijsku vladu dapoduzme pravne korake protiv Milivoja Ašnera kojeg Centar sumnjiči zaratne zločine u Požegi tijekom Drugog svjetskog rata.
ZAGREB/JERUZALEM, 2. lipnja 2005. (Hina) - Centar Simon Wiesenthal sa sjedištem u Jeruzalemu pozvao je u četvrtak austrijsku vladu da poduzme pravne korake protiv Milivoja Ašnera kojeg Centar sumnjiči za ratne zločine u Požegi tijekom Drugog svjetskog rata.

U pismu austrijskom veleposlaniku u Izraelu Kurtu Henglu, direktor Centra Efraim Zuroff navodi da je austrijskim vlastima već mjesecima poznato da se Ašner nalazi u Klagenfurtu i da unatoč tome protiv njega nisu poduzete nikakve pravne mjere.

Po riječima Zuroffa, to je u izravnoj suprotnosti s deklariranom voljom austrijskih čelnika da se osumnjičeni za holokaust privedu pravdi.

"Unatoč mnoštvu inkriminirajućih dokaza protiv Ašnera koji potvrđuju njegovu važnu ulogu u progonima i deportaciji stotina Srba, Židova i Roma u nacističke logore gdje su ubijani, austrijska vlada suzdržala se od poduzimanja pravnih koraka protiv tog nacističkog zločinca", stoji u pismu Zuroffa austrijskom veleposlaniku u Izraelu, dostavljenom Hini iz Jeruzalema.

Direktor tog centra za hvatanje nacističkih zločinaca izražava bojazan da Ašner, koji je trenutno pod istragom hrvatskih vlasti, zbog toga neće biti procesuiran i optužen.

"S obzirom na to, pozivam vas da svojoj vladi prenesete kako su nužne hitne pravne mjere koje bi praktično potvrdile dobre namjere i deklariranu predanost austrijskih vlasti da počinitelji zločina moraju odgovaraju za svoje zločine", ističe Zuroff u pismu.

Županijski sud u Požegi donio je nedavno rješenje o provedbi istrage nad Milivojem Ašnerom (92), predstojnikom redarstva u Požegi 1941. i 1942. koji je osumnjičen da je u to vrijeme počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Kaznenu prijavu protiv Ašnera Zuroff je podnio još je sredinom prošle godine na temelju istraživanja mladog Požežanina Alana Budaja u sklopu akcije "Posljednja šansa" o stradanju Židova na požeškom području 1941. i 1942.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙