FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schwarzenegger potpisao plan smanjenja emisije stakleničkih plinova

SAN FRANCISCO, 2. lipnja 2005. (Hina(AFP) - Guverner Kalifornije ArnoldSchwarzenegger potpisao je u srijedu plan kojim se obvezuje u svojojdržavi smanjivati emisiju plinova s učinkom staklenika čime se tanajnapučenija država Sjedinjenih Država razilazi sa službenimWashingtonom koji odbija potpisati protokol iz Kyota.
SAN FRANCISCO, 2. lipnja 2005. (Hina(AFP) - Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger potpisao je u srijedu plan kojim se obvezuje u svojoj državi smanjivati emisiju plinova s učinkom staklenika čime se ta najnapučenija država Sjedinjenih Država razilazi sa službenim Washingtonom koji odbija potpisati protokol iz Kyota.

Planom, što ga je guverner predstavio u srijedu, Kalifornija se obvezuje emisiju stakleničkih plinova 2010. godine svesti na razinu kakva je bila 2000., a 2020. na razinu iz 1990. Nadalje, godine 2050. emisija stakleničkih plinova trebala bi biti ispod 80 posto emisije iz 1990.

Schwarzenneger je dokument predstavio u vrijeme svjetskog skupa gradonačelnika što je u San Franciscu počeo u srijedu povodom Svjetskog dana okoliša i trajat će do nedjelje.

Odluka kalifornijskog guvernera, koji je republikanac kao i američki predsjednik George W. Bush, suprotna je službenoj politici Washingtona. Bivši američki potpredsjendik, demokrat Al Gore potpisao je protokol iz Kyota 1998., no Bush ga odbija proslijediti Kongresu na ratifikaciju.

Protokol iz Kyota stupio je na snagu u veljači i nameće obvezu smanjenja emisije šest plinova s učinkom staklenika: CO2, CH4, N20 te HFC, PFC, SF6.

Obveze postotaka smanjenja razlikuju se od zemlje do zemlje pa tako Kanada i Japan moraju smanjiti emisiju za 6 posto, Rusija nema obvezu a Europska unija, u vrijeme dok je brojala samo 15 članica, podijelila je teret na pojedine članice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙