FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Bang-Jensen: Vukovarskoj trojki treba suditi u Haagu

WASHINGTON, 13. svibnja 2005. (Hina) - Slučaj vukovarske trojke trebaostati pred Haškim sudom, ali je prijedlog haškog tužiteljstva da gase ustupi Hrvatskoj ili Srbiji i Crnoj Gori možda znak povećanogpovjerenja prema njihovim pravosuđima, izjavila je direktoricaameričke organizacije Koalicija za međunarodnu pravdu NinaBang-Jensen, prenosi Glas Amerike (VOA).
WASHINGTON, 13. svibnja 2005. (Hina) - Slučaj vukovarske trojke treba ostati pred Haškim sudom, ali je prijedlog haškog tužiteljstva da ga se ustupi Hrvatskoj ili Srbiji i Crnoj Gori možda znak povećanog povjerenja prema njihovim pravosuđima, izjavila je direktorica američke organizacije Koalicija za međunarodnu pravdu Nina Bang-Jensen, prenosi Glas Amerike (VOA).

Haško tužiteljstvo je krajem 2004. predložilo da se suđenje "vukovarskoj trojki" oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari ustupi Hrvatskoj ili alternativno SCiG.

Bang-Jensen je u izjavi za VOA-u rekla u četvrtak da je bila iznenađena kada je haško tužiteljstvo iniciralo prebacivanje suđenja Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću na lokalno sudstvo.

"Bila sam šokirana kada su to učinili", rekla je Bang-Jensen. "Mislim da je upravo taj slučaj točno takav da treba ostati pred tribunalom", kazala je.

"No možda je to i dobar znak. Možda je tužiteljstvo, obzirom da je bliže lokalnim sudovima, povećalo svoje povjerenje prema pravosudnim sustavima u Srbiji i Hrvatskoj", dodala je.

Pred izvanraspravnim vijećem Haškog suda u četvrtak je održana rasprava o predloženom ustupanju slučaja u kojem su predstavnici Hrvatske tražili da se trojki sudi u Hrvatskoj, a predstavnici SCG-a i branitelji optuženih se zalagali za Beograd.

Bang-Jensen je ocijenila da politička klima u Srbiji nije nepristrana mada je postignut napredak u pravosuđu.

Glede hrvatskog pravosuđa kaže da u njemu ima i pozitivnih i negativnih primjera.

Zaključila je kako bi možda najbolje bilo da se "trojki" sudi u Den Haagu kako bi se osigurao neutralan forum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙