FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija o Iraku u lipnju u Bruxellesu

WASHINGTON,1. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države, Europska unija i Iraknajavili su u srijedu da će se 22. lipnja u Bruxellesu održatimeđunarodna konferencija o Iraku koja bi trebala pomoći toj zemlji udaljnjem procesu stabilizacije i obnove.
WASHINGTON,1. lipnja(Hina) - Sjedinjene Države, Europska unija i Irak najavili su u srijedu da će se 22. lipnja u Bruxellesu održati međunarodna konferencija o Iraku koja bi trebala pomoći toj zemlji u daljnjem procesu stabilizacije i obnove.

Na zahtjev nove iračke privremene vlade bit će održana međunarodna konferencija na razini ministara vanjskih poslova kojoj će zajednički biti domaćini Sjedinjene Države i Europska unija, rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher najavljujući konferenciju.

"Cilj konferencije je da osigura forum novoj iračkoj privremenoj vladi da izloži svoje prioritete, viziju i strategije za prijelazno razdoblje koje vodi prema sljedećem krugu izbora krajem godine", rekao je Boucher. "Ona je također prigoda za mobilizaciju međunarodne potpore za iračku privremenu vladu i njezine institucije", dodao je.

Preko 80 zemalja i međunarodnih organizacija pozvano je na konferenciju. Konferencija će se baviti političkim procesom, ekonomskim izazovima i obnovom te javnim redom i vladavinom prava u Iraku, rekao je Boucher.

Raspravu na konferenciji će voditi Irak za kojeg se očekuje da će dovesti veliko izaslanstvo koje će predstavljati širok krug interesa i zajednica u toj zemlji.

Tijekom posjeta predsjednika Georgea W. Busha Bruxellesu u veljači ove godine Sjedinjene Države i Europska unija ponudili su domaćinstvo konferenciji o Iraku ukoliko se Iračani suglase, rekao je Boucher. Iračka privremena vlada je u međuvremenu pismeno zatražila organizaciju konferencije kako bi Irak dobio sredstvo da se poveže s međunarodnom zajednicom, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙